Drzewa owocowe - Śliwa Cacanska Rana
Śliwa Cacanska Rana rośnie bardzo silnie. Pokrój ma kulisty dość gęsty. Owocowanie coroczne na początku dość słabe, później obfite.
Śliwki są średniej wielkości i duże ok. 35-40g, jajowate, różowo fioletowe. Miąższ zielonkawo żółty (a w pełni dojrzały nawet pomarańczowy), zwarty, jędrny, kwaskowato-słodki, łatwo odchodzący od pestki, bardzo smaczny. Odmiana częściowo samopylna, o przydatności deserowej i dla przetwórstwa. Zbiór owoców w sierpniu.
Śliwa Cacanska Rana - uprawa
Cacanska Rana jest dość wrażliwa na mróz. Ale za to dość tolerancyjna na choroby i szkodniki. Najlepiej rośnie w glebie żyznej o odczynie lekko kwaśnym 6,5-7,2 i dość wilgotnej. Mrozoodporność do -23.
Lubi nawożenie organiczne, ściółkujemy obornikiem lub kompostem. W
pierwszych latach po posadzeniu skracamy tylko przewodnik, a pędy boczne
odginamy by nie tworzyły kątów ostrych z przewodnikiem. Przycinamy od
końca lutego do końca marca. W czerwcu ograniczamy wzrost pionowo
wyrastających pędów. Dobrze reaguje na zapylanie obcym pyłkiem np.: Stanley, Herman.
Dorasta do wysokości około 3-5m.
Zastosowana podkładka: Ałycza
Wymagania glebowe:
wymaga gleb żyznych zasobnych w próchnicę i wodę o pH zbliżonym do obojętnego
Wymagane nasłonecznienie:
stanowiska słoneczne, lekki cień
Gdzie sadzić śliwę Cacanska Rana?
Cacanska Rana polecana jest do uprawy w ogrodach przydomowych i na działkach. Lubi stanowiska słoneczne. Jest częściowo samopylna więc może rosnąć
soliter.
Ze względu na duże rozmiary sadzonek przed zapakowaniem przycinamy je do wysokości 150 cm.
Jest
to zalecany zabieg ogrodniczy który spowoduje że drzewka łatwiej się
przyjmą w nowym miejscu i spowoduje że będą się rozrastać wszerz, a nie
do góry.
Goły system korzeniowy na czas transportu zabezpieczony wilgotnym torfem.