Kategorie

Sklep Internetowy

Filtruj

Dostępność

Dostępność

Cena

Cena

  • 18,00 zł - 19,00 zł

Wilgotność gleby

Wilgotność gleby

Ph gleby

Ph gleby

Termin kwitnienia

Termin kwitnienia

Docelowa wysokość

Docelowa wysokość

Pora owocowania

Pora owocowania

Wiśnia

Wiśnia

Wiśnia

Wiśnia pospolita (Prunus cerasus) ma stosunkowo niewielkie wymagania glebowe, większość odmian wiśni jest samopylna, a drzewo rośnie niezbyt silnie. Owoce wiśni można spożywać na surowo, ale szczególnie przydatne są w przetwórstwie. Wiśnia to wyjątkowe drzewo owocowe do uprawy w ogrodach przydomowych i na działkach. Wczesną wiosną podczas kwitnienia drzewko wygląda bardzo dekoracyjnie, a gdy zawiąże dużo owoców jest obiektem zazdrości wszystkich sąsiadów.

Wiśnia - wartości odżywcze owoców

Wiśnia pospolita spotykana też czasem pod nazwą wiśnia zwyczajna, należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Jest gatunkiem występującym wyłącznie w uprawie. Można spotkać formy dzikie ale nie mają tak pożądanych cech jak roślina mateczna. Owoce spożywane na surowo są zwykle zbyt kwaśne, ale można z nich robić doskonałe przetwory: kompoty, soki, wino, dżemy a wiśnie w syropie są doskonałym dodatkiem deserów.

Owoce wiśni są bogate w: garbniki, kwasy organiczne, pektyny, karoteny, cukry. Znajdziemy w nich witaminy: C, PP, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: potas, miedź, żelazo, wapń, fosfor, magnez. Zawierają inozyt zapobiegający siwieniu oraz pomagający wydalać z organizmu cholesterol i kumarynę obniżającą krzepliwość krwi, dlatego poleca się spożywanie owoców wiśni osobom po zawale czy zatorze.

Wiśnie zawierają antyoksydanty (antocyjany) spowalniające oznaki starzenia oraz bioaktywne składniki o działaniu przeciwzapalnym i antyrakowym.

Owoce wiśni mogą podrażniać przewód pokarmowy. Powinny ich unikać osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy oraz chorzy na cukrzycę typu II.

Aktywne filtry

Wiśnia - odmiany

Wybierając wiśnię do przydomowego sadu, najlepiej wybrać odmianę mało wrażliwą na choroby, gdyż ograniczymy wtedy liczbę zabiegów chemicznych do minimum a uzyskane owoce nie będą zawierały pozostałości po środkach ochrony roślin. Dobrze jest też wybrać odmianę rosnącą niezbyt silnie dzięki czemu będzie nam łatwiej przycinać gałęzie oraz zbierać owoce.

Gdy posiadamy więcej miejsca dobrze jest wybrać kilka odmian wiśni o różnej porze dojrzewania, co pozwoli wydłużyć okres owocowania od końca czerwca aż do połowy sierpnia.

Odmiany wiśni uprawiane w naszych ogrodach można podzielić na:

  • wiśnie szklanki, posiadające owoce o bezbarwnym soku i jasnym miąższu,
  • wiśnie sokówki, o ciemnym soku wykorzystywanym w przetwórstwie (pozostałości po odzyskaniu soku z tych odmian możemy wykorzystać jeszcze raz do produkcji win, dżemów, i deserów).

W sezonie 2022/2023 oferujemy w sprzedaży popularne odmiany: Łutówka, Szklanka, Sabina, Northstar, Kelleris 16, Groniasta z Ujfehertoi. Z których większość to samopylne odmiany wiśni.

Wiśnia - uprawa

Drzewko wiśni należy sadzić w słonecznych, osłoniętych od wiatru miejscach, na wzniesieniach i łagodnych stokach. Unikamy "zastoisk mrozowych". Drzewa w takich miejscach mogą przemarzać zimą a wiosną kwiaty narażone będą na uszkodzenia mrozowe.

Najlepsze pod uprawę wiśni będą żyzne, przewiewne gleby, piaszczysto-gliniaste. Drzewa te źle rosną na glebach ciężkich, z wysokim poziomem wód gruntowych.

Wiśnie szczepione na siewkach antypki rosną nieco słabiej niż na siewkach czereśni ptasiej, mają bardziej wytrzymałe na mróz korzenie i lepiej znoszą przepuszczalne i lekkie gleby.

Nawożenie wiśni

Przed sadzeniem wiśni należy przygotować stanowisko, warto zastosować nawożenie naturalne(kompost lub obornik). Wskazane jest podsypywanie tymi nawozami co roku (najlepiej jesienią). Gdy drzewka wiśni wejdą w okres obfitego owocowania można wspomóc je odpowiednio dobranymi dla drzew owocowych nawozami mineralnymi.

Wiśnia - przycinanie

Cięcie drzew wiśni jest ważnym zabiegiem, wpływającym na prawidłowy rozwój i zdolność do obfitego owocowania przez wiele lat.

Przycinanie wiśni warto wykonać we właściwym terminie, wpływa na obfitsze owocowanie oraz poprawia jakość owoców, które po cięciu będą bardziej dorodne. Zabieg ten poprawia także zdrowotność drzew. Likwidowane są wtedy chore i martwe pędy, na których mogą występować przetrwalniki wywołujące brunatną zgniliznę drzew pestkowych (moniliozę - groźną chorobę drzew pestkowych). Wnikanie promieni słonecznych oraz powietrza do wnętrza korony sprawia, że grzyby nie mają już tak dobrych warunków do rozwoju.

Cięcie wiśni powinno być wykonywane w suche i słoneczne dni. Rany dokładnie zabezpieczamy maścią ogrodniczą lub farbą emulsyjną z dodatkiem fungicydu.

Cięcie nowych nasadzeń drzew wiśni wykonujemy wiosną, dosyć mocno by uformować korony.

Wiśnie owocujące tniemy zaraz po zbiorach owoców - istnieje wtedy mniejsze ryzyko infekcji drzewa przez grzyby i bakterie. Cięcie należy wykonać do połowy sierpnia. Wycina się ok. 1/5 wszystkich pędów. Wycinamy wszystkie chore i suche gałęzie oraz krzyżujące się i skierowane do środka korony. Skracamy też długie, zwisające do ziemi pędy.

Wiśnie najobficiej owocują na pędach rocznych i dwuletnich, dlatego u drzew starszych wykonuje się bardziej intensywne cięcie odmładzające. Polega ono na usuwaniu i skracaniu części starych konarów.

Wiśnia - choroby i szkodniki

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych (monilioza) to choroba, którą wywołują grzyby z rodzaju Monilinia. U wiśni choroba ta powoduje zasychanie i brązowienie kwiatów, w następnej kolejności liści i krótkopędów a nawet większych gałęzi. Na dojrzewających owocach pojawiają się gnilne plamy ze skupiskami zarodników.

W przypadku stwierdzenia objawów tej choroby wiśni, należy usuwać zainfekowane kwiaty, liście, pędy oraz owoce, również te zaschnięte i zmumifikowane. Do ekologicznych oprysków drzew owocowych można wykorzystać wywar ze skrzypu polnego, wywar z krwawnika oraz napar z chrzanu. Chemicznymi preparatami przeciwko brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych są np: Miedzian 50WP i Switch 62,5 WG.

Drobna plamistość liści drzew pestkowych - bardzo groźna choroba wiśni i czereśni, której sprawcą jest grzyb Blumeriella jaapii. Ciepła i wilgotna pogoda stwarza doskonałe warunki do rozwoju infekcji. Atakuje drzewa po kwitnieniu. Od końca maja na liściach pojawiają się drobne plamki, które z czasem pokrywają całą ich powierzchnię, tworząc nekrozy. Liście żółkną i opadają a owoce drobnieją i nie dojrzewają. Zarodniki grzyba infekują przeważnie najniżej położone liście ale w skrajnych przypadkach, jeszcze przed zbiorami mogą opaść wszystkie. Grzyb zimuje na opadłych, porażonych w zeszłym sezonie liściach.

Zwalczając tę chorobę dobrze jest jeszcze przed opadnięciem wszystkich liści wykonać oprysk 5% roztworem mocznika, a wszystkie opadnięte liście drzew wiśni należy jak najszybciej grabić i usuwać. Zapobiegawczo lub w czasie pojawienia się pierwszych objawów infekcji stosujemy Syllit 65 WP.

Nasionnica trześniówka - nieduża, czarna muchówka z żółtą tarczką pomiędzy skrzydłami, powodująca robaczywienie owoców wiśni. Muszki te pojawiają się na przełomie maja i czerwca, składają jaja do owoców, z których po ok. 10 dniach wylęgają się białe larwy. Przez ok. 3 tygodnie żerują w owocach, które stają się przez to miękkie i mają lekko wklęśniętą powierzchnię. Nasionnica trześniówka zimuje w glebie. Najbardziej narażone na atak tego szkodnika są późno dojrzewające odmiany wiśni.