Kategorie

Sklep Internetowy

Filtruj

Cena

Cena

  • 18,00 zł - 27,00 zł

Stanowisko

Stanowisko

Wilgotność gleby

Wilgotność gleby

Ph gleby

Ph gleby

Termin kwitnienia

Termin kwitnienia

Docelowa wysokość

Docelowa wysokość

Pora owocowania

Pora owocowania

Brzoskwinia

Brzoskwinia

Brzoskwinia zwyczajna, brzoskwinia właściwa(Prunus persica)

Brzoskwinia to drzewo owocowe, sprowadzone do Europy z Chin o bardzo smacznych i aromatycznych owocach. Kwiaty pojawiają się przed wytworzeniem liści i są koloru białego, różowego lub czerwonego. Owoce to duże, soczyste pestkowce o barwie zmieniającej się wraz z ze wzrostem oraz dojrzewaniem (od zielonego do brązowo czerwonego). Pokryte są delikatnym meszkiem. Owoce brzoskwini dorastają do wielkości dużego jabłka. Zawierają dość duże ilości wapnia, żelaza i magnezu. Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika. Zawierają też sporo witamin z grupy B, witaminę PP i nieco C. Tej ostatniej najwięcej jest w nektarynkach, choć ze względu na garbniki w miąższu, jest dość nietrwała. Warto zatem jeść bardzo świeże owoce ze skórką.
Słodkie, aromatyczne, soczyste bardzo smaczne owoce powodują że ciągle wzrasta zainteresowanie uprawą drzewek brzoskwini. Przyciągają bowiem uwagę nie tylko swoim urokiem, ale również posiadanymi właściwościami zdrowotnymi czy uniwersalnością zastosowań w kuchni.

Aktywne filtry

Owoce brzoskwini polecane są kobietom w ciąży. Dzięki zawartości potasu, pomagają w zwalczaniu zmęczenia, skurczy oraz zawrotów głowy. Brzoskwinie wpływają pozytywnie nie tylko na zdrowie matki, lecz także na prawidłowy rozwój dziecka (działają korzystnie na kształtowanie się kości zębów, mięśni , chrząstek i żył a kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad cewy moczowej). Świeże brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny(35), dlatego też mogą być spożywane przez cukrzyków. Są lekkostrawne, gdyż składają się głównie z wody i zawierają błonnik. Jedna brzoskwinia to tylko 40-50 kcal. Z tego względu mogą po nie sięgać również osoby odchudzające się.

Brzoskwinie dzięki zawartości boru i niacyny, ułatwiają produkcję estrogenu oraz łagodzą także objawy menopauzy. Polecane są osobom chorym na anemię (powodują zwiększanie produkcji czerwonych krwinek). Brzoskwinie zawierają duże ilości błonnika który przyspiesza perystaltykę jelit oraz pomaga w walce z zaparciami. Brzoskwinie składają się z 90% z wody i dzięki temu mają działanie moczopędne a spożywane regularnie oczyszczają organizm z toksyn, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu moczowego oraz nerek.

Nie zawierają tłuszczu i sodu, dlatego warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili eksperymenty na zwierzętach i udowodnili, że spożywanie brzoskwiń hamuje rozwój nowotworu piersi i zapobiega przerzutom. Dzieje się to za sprawą fenoli, które neutralizują wolne rodniki.

Najpopularniejsze odmiany brzoskwini

W handlu możemy spotkać odmiany brzoskwini zwyczajnej które mogą dojrzewać od połowy lipca do końca września. Zwykle jest tak że im później odmiana dojrzewa tym większe rodzi owoce. Ale najsmaczniejsze są odmiany dojrzewające około połowy sierpnia.

W Polsce, ze względu na panujący klimat, największą popularnością cieszą się te odmiany brzoskwiń, które wykazują się odpornością na niskie temperatury. Dlatego do najczęściej spotykanych gatunków tych drzewek owocowych można zaliczyć brzoskwinię Harnaś, która znosi mrozy nawet do –23 stopni Celsjusza. Co więcej, charakteryzuje się smacznym, słodko-kwaśnym miąższem, nadającym się do spożycia zarówno na surowo, jak i w przetworach.

 Chętnie wybieraną odmianą jest brzoskwinia Inka, o dużych a nawet bardzo dużych owocach, której odporność na niskie temperatury dochodzi nawet –20 stopni Celsjusza. Ma wysokie zdolności regeneracyjne, dzięki czemu szybko dochodzi do siebie – po nawet trudnej zimie.

 Ostatnio zyskuje na popularności brzoskwinia płaskoowocowa Saturn. Jej owoce charakteryzują się oryginalnym, spłaszczonym kształtem, wyjątkowo słodkim smakiem i bardzo małą pestką. Ma dość dobrą odporność na mróz, ale o młodą rośliny należy zadbać przed zimą, lub zdecydować się na wysadzenie drzew dopiero wiosną.

Stanowisko do uprawy

Brzoskwinia dobrze czuje się w nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru stanowisku. Podłoże przepuszczalne, żyzne, z obojętnym pH zapewni jej optymalne warunki do rozwoju. Zanim jednak sadzonka znajdzie się w ziemi, ważne jest, aby dokładnie wypielić miejsce przeznaczone pod jej uprawę. Nie mogą się bowiem znajdować na niej żadne chwasty, albowiem będą zabierać roślinie cenne substancje odżywcze, uniemożliwiając jej prawidłowy wzrost. Jak sadzić? Czynność, wbrew pozorom, nie jest skomplikowana i nie wymaga specjalistycznych umiejętności. Sadzonkę należy umieścić w wykopanym wcześniej dołku, wielkościowo dopasowanym do rozmiarów bryły korzeniowej.

Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie brzoskwini

Podlewanie

Podlewanie jest jedynym zabiegiem pielęgnacyjnym, o którym musimy pamiętać w okresie pierwszego roku po posadzeniu brzoskwini.

Nawożenie

W pierwszym roku roślina nie potrzebuje nawożenia, ale warto przy sadzeniu brzoskwiń zadbać o dostarczenie im próchnicy w postaci obornika czy kompostu. W kolejnych latach najlepiej sprawdzą się nawozy mineralne do drzewek owocowych.

Odchwaszczanie

Regularne usuwanie chwastów powoduje że woda i nawozy którymi wspomagamy nasze rośliny trafią właśnie do nich. Utrzymaniu "porządku" sprzyja ściółkowanie. Rozsypując warstwę ściółki lub kory sprawimy że chwasty nie pojawią się wokół drzewka, a te które jednak wyrosną będą łatwiejsze do likwidacji.

Zabiegi chemiczne na brzoskwini

Ze względu na dość powszechnie występującą kędzierzawość liści brzoskwini warto podjąć działania już w okresie jesiennym, po opadnięciu liści stosując miedzian 50 WP (miedzian dopuszczony jest do stosowania w uprawach ekologicznych ale dobrze jest stosować go naprzemiennie z innymi środkami by patogen nie uodpornił się na niego), gdy wiemy że kędzierzawość w ubiegłym roku wystąpiła w dużym nasileniu wczesną wiosną lepiej zastosować mocniejszy oprysk np: syllit 65 WP (brzoskwinię należy opryskać najpóźniej w okresie nabrzmiewania pąków ze względu na długi okres karencji).

Przerzedzanie zawiązków

Gdy chcemy by owoce brzoskwini osiągnęły maksymalne dla odmiany rozmiary, dobrze jest usuwań nadmiar zawiązków. Mniejsza liczba owoców sprzyja szybszemu dojrzewaniu a brzoskwinie są lepiej wybarwione, aromatyczniejsze i smaczniejsze. Gdy osiągną wielkość orzecha włoskiego usuwamy chore, zniekształcone oraz zbyt gęsto rosnące owoce. Prawidłowo odległość między zawiązkami powinna wynosić ok. 10cm.

Jak i kiedy przycinamy brzoskwinie?

Cięcie brzoskwiń jest najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym każdej brzoskwini. Wynika to z faktu, że kwiat brzoskwini (a w konsekwencji owoce) tworzy się wyłącznie na młodych pędach. Pierwsze cięcie wykonuje się wiosną, nawet bezpośrednio po zasadzeniu. Sadząc drzewko jesienią pamiętajmy że pierwsze cięcie brzoskwini lepiej wykonać wiosną. Starsze brzoskwinie przycina się w fazie nabrzmiewania pąków. Dlaczego tak późno? Niska temperatura i duża wilgotność powietrza sprawia, że rany po cięciu dłużej się goją i mogą wnikać przez nie różne choroby np: rak drzew owocowych, brunatna zgnilizna drzew pestkowych. Wszelkie uszkodzenia tkanki należ smarować maścią ogrodniczą. Wycinamy wszystkie gałęzie rosnące do środka korony oraz skracamy dolne pędy boczne, mniej więcej o 30 cm co ma na celu pobudzenie rozwoju, poprawienie jego wyglądu i kondycji. Przycinanie brzoskwini powinno odbywać się corocznie i uwzględniać dążenie do osiągnięcia zaplanowanego kształtu korony. Dzięki temu, owoce dojrzewają szybciej są smaczniejsze i lepiej wybarwione.