
Mahonia
Mahonia — popularna roślina zimozielona
W naszej szerokości geograficznej ogrody zimą są dość smutne. Mamy jednak powód do radości, ponieważ coraz częściej na rynek wchodzą nowe odmiany roślin o zimozielonych liściach. Mahonia jest jedną z roślin, która już dawno została sprowadzona do naszego kraju, bo w XIX w. Najczęściej można ja spotkać w parkach, przy dworskich ogrodach, w zieleni miejskiej i osiedlowej. Od kilkunastu lat pojawia się również w przydomowych ogrodach. Nie tylko ze względu na jej zimozieloność, ale o tym później. Mahonia należy do rodziny berberysowatych, a jej rodzaj obejmuje 45 gatunków.
-
Mahonia nitens CABARET
45,00 złZimozielony krzew, o niespotykanych jak u mahoni czerwono-pomarańczowych kwiatach.
-
Mahonia VOLCANO
45,00 złPiękna, zimozielona roślina o ciekawych kwiatach, idealna na taras lub balkon.
-
Mahonia pospolita
18,00 złRoślina miododajna, używana w florystyce. Dobrze rośnie w niedoświetlanych miejscach.
Produkt chwilowo niedostępnyNiedostępny -
Mahonia pośrednia WINTER SUN
35,00 złMahonia pośrednia Winter Sun, zimozielona roślina, kwitnąca w zależności od przebiegu pogody: jesienią, w czasie zimy lub wczesną wiosną.
Produkt chwilowo niedostępnyNiedostępny
Morfologia mahonii — co wpływa na jej popularność?
Mahonia w zależności od gatunku osiąga od 30 cm do nawet 8 metrów. Posiada ciemnozielone liście, ułożone skrętolegle na pędach, nieparzystopierzaste, złożone z 3, lub nawet 41 blaszek liściowych. w ciągu sezonu zielone, jesienią przebarwiające się na intensywne jesienne barwy. Kwitnie wiosną na żółto, a jej kwiaty złożone są w wyprostowane, bądź opadające wiechy o długości od 2 do 35 cm. Po przekwitnięciu, na roślinie pojawiają się jadalne owoce w postaci niebieskich lub czarnych jagód.
Mahonia uprawiana w Polsce
Podstawowym gatunkiem uprawianym w naszym kraju jest mahonia pospolita, dorastająca do 1 m wysokości i większej szerokości. Posiada ciemnozielone, skórzaste i błyszczące liście, przebarwiające się jesienią na czerwono. Każdy liść złożony jest z kilku ząbkowanych listków. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja a jej żółte i pachnące kwiatuszki złożone są w wyprostowane kwiatostany. Dzięki przyjemnej woni wykorzystuje się je do tworzenia bukietów. Przełomem lipca i sierpnia w miejsce kwiatów pojawiają się szaroniebieskie owoce w postaci jagód pełnych czerwonego soku. Owoce Mahoni pospolitej co ciekawe, nadają się do wyrobu wina.
Coraz częściej spotkać można także:
Mahonię pośrednią — skrzyżowanie mahoni pospolitej i japońskiej, dorastająca do 2,5m,
Mahonię japońską — o dużych liściach, wymagająca okrycia w czasie bezśnieżnych i mroźnych zim,
Mahonię paprociolistną — kwitnąca zimą,
Mahonię Beala — pochodzącą z himalajów i chyba najbardziej przystosowaną do warunków panujących w naszym kraju zimą,
Mahonię rozłogową inaczej pełzającą — niska, o pokroju płożącym.
Wymagania, uprawa i pielęgnacja Mahoni pospolitej.
Znana jest również pod nazwą mahonia ostrolistna. Nie jest to krzew trudny w uprawie. Wymaga jednak zacienionego stanowiska i przepuszczalnej, torfowej gleby o odczynie kwaśnym do obojętnego. Dobrze znosi okresowe susze. Najlepszym miejscem do jej uprawy będą stanowiska osłonięte od mroźnych zimowych wiatrów. Roślina ta bardzo dobrze znosi cięcie, które powinno się przeprowadzić po przekwitnięciu. Ciekawą i bardziej odporną odmianą Mahoni pospolitej jest odmiana Smaragd. Oprócz większej odporności na niskie temperatury jest ona również bardziej tolerancyjna na większe nasłonecznienie. Dzięki temu możliwość jej zastosowania w ogrodzie jest większa.
Zastosowanie mahoni w ogrodzie i nie tylko.
Mahonia idealnie nadaje się do tworzenia żywopłotów i obwódek. Doskonale sprawdzi się również do sadzenia na rabatach wraz z roślinami kwśnolubnymi, pod koronami drzew. Oprócz walorów estetycznych Mahonia pospolita ma także właściwości lecznicze. Składnikiem za nie odpowiedzialnym jest berberyna, która ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Z dojrzałych owoców można przygotować nalewkę. Berberyna jednak nie jest dla każdego. Nie powinny jej przyjmować kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci, a także osoby, u których wykryto schorzenia wątroby.