Kategorie

Sklep Internetowy

Manuka

Manuka

Manuka — Leptospermum — ozdobna i miododajna

W ostatnich latach ten krzew pochodzący z Nowej Zelandii stał się bardzo popularny ze względu na miód i jego cenne właściwości. W swojej ojczyźnie jest najczęściej rosnącym krzewem, dorastającym nawet do 5 m wysokości. Charakterystyczną jego cechą są niewielkie, ostro zakończone listki i małe białe, pięciopłatkowe kwiatki. W Australii, gdzie również można go spotkać, nazywany jest drzewem herbacianym, a to za sprawą podróżnika i odkrywcy Jamesa Cooka, który dotarłszy do tego kontynentu, rozsmakował się w herbacie parzonej z liści krzewu manuka. Kwiaty krzewu Manuka są małe i zależnie od odmiany mają barwę białą, różową, czerwoną lub purpurową. Kwitnie obficie na pędach zeszłorocznych od marca do czerwca.

Aktywne filtry

Czy Manuka poradzi sobie w naszych warunkach?

Krzewy manuka możemy uprawiać w pojemnikach. Nie są one odporne na nasze niskie zimowe temperatury, ale warto mieć w swojej kolekcji roślin tak piękny i ciekawy okaz. Do dobrego wzrostu potrzebuje słonecznego stanowiska i suchej, dobrze zdrenowanej gleby o lekko kwaśnym odczynie. Na zimę powinna być przeniesiona do pomieszczenia.

Krzew manuka — odmiany i kolorystyka

W naszej ofercie często pojawiają się piękne odmiany o ciekawej barwie kwiatów. Te maleńkie o średnicy około 1-1,5 cm kwiaty, pięknie kontrastują na tle zielonych liści. Jedną z najładniejszych i najbardziej poszukiwanych, jest Leptospermum scoparium CRIMSON GLORY o czerwono-purpurowych kwiatach. Manuka APPLEBLOSSOM natomiast, posiada jasnoróżowe kwiatuszki, które dosłownie oblepiają roślinę w czasie kwitnienia. Bardzo ciekawa jest również odmiana o śnieżnobiałych płatkach czyli SNOW FLURRY. Wszystkie te odmiany posiadają półpełne kwiaty, co jest dodatkowym atutem, ponieważ podstawowy gatunek występujący naturalnie w Nowej Zelandii jest tylko pięciopłatkowy.

Zastosowanie manuki — co sprawia, że jest tak poszukiwana i jakie ma właściwości?

Oprócz oczywistych walorów dekoracyjnych rośliny, Liście manuki zawierają dużo olejków eterycznych stosowanych w medycynie naturalnej i do kosmetyków. Nadają się również do parzenia herbaty. Dym z palonego drewna nadaje się do wędzenia mięs, nadając im niepowtarzalny aromat i smak. Najbardziej poszukiwany jest miód, wytwarzany z nektaru kwiatów krzewu przez pszczoły. Składniki miodu manuka w nim zawarte mają właściwości antybakteryjne, antyseptyczne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Nazywany jest naturalnym probiotykiem, podnosi również odporność organizmu.