
Pysznogłówka
Pysznogłówka
Pysznogłówka (Monarda didyma) należy do rodzaju pokrzywy indyjskiej, który obejmuje około 16 gatunków. Rodzina pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie występuje dziko w wilgotnych lasach i wzdłuż brzegów rzek od Nowego Jorku po Michigan na północy oraz Georgię i Tennessee na południu. Ze względu na uderzająco czerwone kwiaty jest również nazywany szkarłatną monardą. Dorasta do wysokości około 90 centymetrów i tworzy kępę liści, która – jeśli się tego nie powstrzyma – stopniowo rozrasta się coraz dalej. Łodygi rosną gęsto rozgałęzione, stosunkowo wyprostowane i nie są okrągłe, ale kanciaste. Jajowate liście pysznogłówki leżą naprzeciwko siebie na krótkich łodygach i mają około dziesięciu centymetrów długości. Są ostro zakończone, krawędź liścia jest ząbkowana, a spód ma puszyste włosy. Rozcierając je między palcami wydzielają intensywny, cytrynowy zapach bergamotki. Od czerwca do września pysznogłówka prezentuje efektowne szkarłatne kwiaty, ułożone w okółki. Otoczone są czerwonymi przylistkami. Kwiaty są popularne zarówno wśród pszczół, jak i motyli.
-
-
Pysznogłówka ogrodowa FIREBALL (PBR)
17,00 złPysznogłówka Fireball to wieloletnia bylina, którą ze względu na właściwości aromaterapeutyczne oraz lecznicze możemy z powodzeniem uprawiać w pojemnikach na werandach, tarasach i balkonach.
Uprawa Pysznogłówki
Słoneczne miejsce w ogrodzie jest idealne dla Monardy, ale dobrze rozwija się również w lekkim cieniu. Im bardziej nasłonecznione miejsce, tym bardziej wilgotna powinna być gleba. Preferuje glebę świeżą do umiarkowanie wilgotnej, średnio zasobną w składniki odżywcze i przepuszczalną. Nie stawia żadnych specjalnych wymagań co do wartości pH. Najlepszą porą do sadzenia Pysznogłówki jest wiosna, ponieważ jest dość wrażliwa na wilgoć zimową. Aby zmniejszyć ryzyko porażenia pleśnią. Jest całkowicie mrozoodporna w naszych szerokościach geograficznych, ale źle znosi wilgoć zimową.
Gdzie posadzić Pysznogłówkę
Dzięki jaskrawoczerwonym kwiatom Pysznogłówka doskonale prezentuje się na każdej nasłonecznionej, wieloletniej obwódce, ale szczególnie dobrze pasuje do grządek preriowych. Piękne kontrasty powstają w połączeniu z trawami ozdobnymi lub bylinami o innych kształtach kwiatów, na przykład z żółtymi kwiatostanami jeżówki lub talerzami kwiatowymi krwawnika . Monarda jest również doskonałym kwiatem ciętym. Liście mogą być również używane w kuchni do przyprawiania potraw. Ich smak jest podobny do tymianku.