Przepraszam za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to, czego szukasz
Sumaki to krzewy i niskie drzewa osiągające zwykle do 10 m wysokości. Liście zimozielone lub sezonowe nieparzysto-pierzasto złożone. Kwiaty wyrastające na szczytach pędów zebrane są w wiechy i kłosy złożone. Kwiaty męskie są dłuższe od żeńskich. Roślina mrozoodporna, miododajna wytwarzają zarówno dużo pyłku, jak i nektaru.
Rosnące w Polsce sumaki mają postać małego drzewa lub dużego krzewu i dorastają do ok. 3-5 m wysokości. Zwykle tworzą niewysoki pień z którego wyrastają rozłożyste gałęzie i liczne, grube pędy gęsto porośnięte włoskami. Mają duże (50- 60 cm), sezonowe, pierzaste, zielone liście złożone z lancetowatych i drobno piłkowanych listków długości od 8 do 12 cm, które jesienią przybierają intensywne, żółte, pomarańczowe i czerwone barwy. W drugiej połowie lata, rośliny żeńskie tworzą ozdobne, wiechowate owocostany, których czerwona barwa widoczna jest już z daleka i utrzymują się na drzewie aż do wiosny.
Sumaki cechuje duża wytrzymałość na niesprzyjające warunki siedliskowe i małe wymagania uprawowe. Doskonale znoszą suszę, są odporne na zanieczyszczone powietrze, nie mają żadnych szczególnych wymagań w stosunku do podłoża, a najlepiej wybarwiają się na słonecznym lub lekko ocienionym stanowisku.
Sumak może być kłopotliwy ponieważ może wytwarzać liczne odrosty korzeniowe i po kilku latach może stworzyć wokół siebie rodzaj zarośli. Sadząc sumaki dobrze jest wybierać odmiany mniej ekspansywne, stosować bariery korzeniowe lub sadzić je w dużych, plastikowych donicach. Roślina przy uszkodzeniu wydziela biały aromatyczny i lepki sok mleczny.
Wyszukaj ponownie to, czego szukasz