Grusza
Grusze
Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod. Ponadto na tle innych owoców wyróżniają się zawartością boru - pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Bor zapobiega również utracie wapnia z kości, w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.
Gruszki zawierają 5–10 proc. węglowodanów, a ich indeks glikemiczny to 30. W związku z tym nie stanowią one dużego obciążenia dla trzustki i bez obaw mogą po nie sięgać osoby chore na cukrzycę.
W 100 g gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Ponadto w większości (84 proc.) składają się z wody i zawierają sporo pektyn. Gruszki w formie musu można podawać już dzieciom po 6. miesiącu życia.
Gruszki mogą zapobiec rozwojowi nadciśnienia, gdyż zawierają obniżający ciśnienie krwi potas (aż 116 mg w 100 g).
Kobiety w ciąży powinny uzupełnić swój jadłospis właśnie o gruszki, ponieważ zawierają one potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy (7 μg/100 g), witamina B9 która może zapobiec wystąpieniu ciężkich wad rozwojowych u płodu.
Najbogatsza w cenne składniki jest skórka gruszek, dlatego owoce najlepiej jeść nieobrane. Wystarczy tylko dokładnie umyć je w ciepłej wodzie, a potem w zimnej.
Z gruszek można przyrządzić nie tylko przetwory i desery, są też idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, którym dodają lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Gruszki mogą być nadzieniem np. pieczonej kaczki, filetów z kurczaka lub karkówki. Sprawdzą się również jako składnik sałatek, Idealnie komponują się także z orzechami i serem pleśniowym.
-
Grusza azjatycka Chojuro
35,00 złCzasem nazywana jabłkogruszką. Owoce wyglądają jak jabłka a smakują jak gruszka. Odmiana bardzo plenna, w pełni mrozoodporna, bardzo odporna na choroby.
Produkt chwilowo niedostępnyNiedostępny -
Grusza CAROLA
18,00 złOdmiana wyjątkowo wytrzymała na mróz, o owocach dużych i bardzo dużych. Miąższ owoców delikatny i słodki.
Produkt chwilowo niedostępnyNiedostępny -
Grusza FAWORYTKA
22,00 złFaworytka to grusza znana też pod nazwą KLAPSA. To dobry zapylacz, rodzi dość duże owoce w smaku słodko-kwaśne i delikatne. Z czasem, po zbiorze, stają się coraz bardziej słodkie i miękkie.
Produkt chwilowo niedostępnyNiedostępny -
Grusza GENERAŁ LECLERC
22,00 złOdmiana o delikatnym, soczystym i bardzo słodkim miąższu. Dość odporna na parcha. Dojrzewa od połowy września i w październiku.
Produkt chwilowo niedostępnyNiedostępny -
Grusza KOMISÓWKA
18,00 złBardzo smaczna zimowa odmiana deserowa, o bardzo dużych nawet 450g owocach. Podkładka: PigwaProdukt chwilowo niedostępnyNiedostępny -
Grusza KONFERENCJA
22,00 złChyba najpopularniejsza gruszka w naszych sklepach. Konferencja jest dość odporna na choroby i bardzo odporna na mróz. Owoce ma wydłużone, wrzecionowate, bardzo słodkie i soczyste.
Produkt chwilowo niedostępnyNiedostępny -
Grusza pospolita(Pyrus Communis)
W stanie dzikim drzewa gruszy mają nawet do 20 m wysokości, koronę piramidalną a u starszych drzew kopulaste. Ale te uprawne (odmianowe)są popularnymi drzewami owocowymi.
Odmiany gruszy i ich zastosowanie
Grusza gruszy nierówna. Na przetwory - dżemy, konfitury i pikle - nadają się inne odmiany, np: Lukasówka, która odznacza się oryginalnym lekko winnym, smakiem, Komisówka, grusze azjatyckie oraz Generał Leclerc. Z kolei do zamarynowania w occie najlepiej wybrać charakteryzującą się słodko-kwaśnym miąższem Paryżankę. Gruszki można także suszyć - w tym wypadku dobrze sprawdzi się odmiana Bonkreta Williamsa, która owocuje latem. Większość to stare odmiany grusz, które rzadziej chorują.
Najpopularniejszą odmianą gruszek jest klapsa(Faworytka). Ma bardzo soczysty i słodki miąższ, podobnie jak inna dobrze znana odmiana - Konferencja którą najlepiej jeść na surowo. Ewentualnie mogą być one składnikiem deserów i kompotów, ale typowo deserową jest Carola.
Grusza Konferencja - jedna z najpłodniejszych i najmniej wymagających odmian deserowych. Owoce deserowe są duże 100-150g smaczne, o bardzo słodkim i soczystym miąższu, dojrzewają na przełomie września i października. Owoce gruszy konferencji warto zebrać przed całkowitym dojrzeniem bo dobrze się przechowują i wolno dojrzewają.
Grusza Komisówka - chyba najsmaczniejsza zimowa odmiana deserowa. Owoce bardzo duże, o masie sięgającej 450g., mają one szeroko jajowaty kształt, zaś ich gładka, zielonożółta skórka nabiera z czasem delikatnego połysku. Miąższ jest niezwykle soczysty, ma masłową konsystencję i białokremowy kolor. Zapylacz: Komisówka, Konferencja.
Grusza Generał Leclerc - późno jesienna odmiana gruszy. Owoce są duże, bardzo smaczne. Skórka zielono-żółta gładka w kolorze brązowym, ordzawiona. Miąższ kremowobiały, delikatny, winno-słodki, bardzo aromatyczny. Okres dojrzewania owoców przypada na początek października, ale najlepiej smakuje po leżakowaniu. Plonuje umiarkowanie obficie. Zapylacze: Konferencja, Komisówka
Grusza Faworytka - to odmiana deserowa. Owoce gruszy zbieramy w drugiej połowie sierpnia, są duże i bardzo duże, pokryte zielonkawożółtą z jasnoczerwonym rumieńcem skórką. W smaku są słodko-kwaśne i delikatne. Z czasem, po zbiorze, stają się coraz bardziej słodkie i miękkie. Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Komisówka.
Grusza Lipcówka kolorowa - Owoce dojrzewają bardzo wcześnie bo już w połowie lipca są jajowate o zielono-żółtej skórce z czerwonym rumieńcem, miąższ zielono-biały, kremowy, smaczny, mało słodki. Zapylacze: Konferencja, Faworytka, Bonkreta Williamsa
Grusza Carola - odmiana bardzo poszukiwana przez konsumentów, jednak ze względu na nieregularne plonowanie, rzadko uprawiana w sadach towarowych. . Deserowe owoce są duże o masie nawet 250g. Skórka gładka żółtozielona. Miąższ bardzo smaczny,delikatny , soczysty, słodki, aromatyczny. Termin zbioru przypada na drugą i trzecią dekadę września, ale najlepiej smakują kilka tygodni po zerwaniu. Zapylacze: Konferencja, Komisówka
Grusza Lukasówka należy do najlepszych, późnych odmian gruszy. Tworzy duże lub bardzo duże jajowato owalne owoce (ponad 220 g), o białym, aromatycznym i soczystym miąższu. Owoce zbieramy na przełomie września i października, nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory.
Odmiany grusz azjatyckich rodzą bardzo soczyste owoce, zwykle kształtem przypominające jabłko. Są bardzo odporne na większość chorób, a zwłaszcza na parcha gruszy. W okres owocowania wchodzą dość wcześnie - nawet w drugim roku od posadzenia. Jednak te najbardziej cenione odmiany nie przetrwają naszych zim. Do popularnych odmian gruszy azjatyckiej uprawianych w Polsce należą: Chojuro Shinseiki, Hosui, Nijiseiki.