Kategorie

Sklep Internetowy

Filtruj

Dostępność

Dostępność

Stanowisko

Stanowisko

Wilgotność gleby

Wilgotność gleby

Ph gleby

Ph gleby

Termin kwitnienia

Termin kwitnienia

Docelowa wysokość

Docelowa wysokość

Pora owocowania

Pora owocowania

Grusza

Grusza

Grusze

Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod. Ponadto na tle innych owoców wyróżniają się zawartością boru - pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Bor zapobiega również utracie wapnia z kości, w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.

Gruszki zawierają 5–10 proc. węglowodanów, a ich indeks glikemiczny to 30. W związku z tym nie stanowią one dużego obciążenia dla trzustki i bez obaw mogą po nie sięgać osoby chore na cukrzycę.

W 100 g gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Ponadto w większości (84 proc.) składają się z wody i zawierają sporo pektyn. Gruszki w formie musu można podawać już dzieciom po 6. miesiącu życia.

Gruszki mogą zapobiec rozwojowi nadciśnienia, gdyż zawierają obniżający ciśnienie krwi potas (aż 116 mg w 100 g).

Kobiety w ciąży powinny uzupełnić swój jadłospis właśnie o gruszki, ponieważ zawierają one potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy (7 μg/100 g), witamina B9 która może zapobiec wystąpieniu ciężkich wad rozwojowych u płodu.

Najbogatsza w cenne składniki jest skórka gruszek, dlatego owoce najlepiej jeść nieobrane. Wystarczy tylko dokładnie umyć je w ciepłej wodzie, a potem w zimnej.

Z gruszek można przyrządzić nie tylko przetwory i desery, są też idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, którym dodają lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Gruszki mogą być nadzieniem np. pieczonej kaczki, filetów z kurczaka lub karkówki. Sprawdzą się również jako składnik sałatek, Idealnie komponują się także z orzechami i serem pleśniowym.

Aktywne filtry

Grusza pospolita(Pyrus Communis)

W stanie dzikim drzewa gruszy mają nawet do 20 m wysokości, koronę piramidalną a u starszych drzew kopulaste. Ale te uprawne (odmianowe)są popularnymi drzewami owocowymi.

Odmiany gruszy i ich zastosowanie

Grusza gruszy nierówna. Na przetwory - dżemy, konfitury i pikle - nadają się inne odmiany, np: Lukasówka, która odznacza się oryginalnym lekko winnym, smakiem, Komisówka, grusze azjatyckie oraz Generał Leclerc. Z kolei do zamarynowania w occie najlepiej wybrać charakteryzującą się słodko-kwaśnym miąższem Paryżankę. Gruszki można także suszyć - w tym wypadku dobrze sprawdzi się odmiana Bonkreta Williamsa, która owocuje latem. Większość to stare odmiany grusz, które rzadziej chorują.

Najpopularniejszą odmianą gruszek jest klapsa(Faworytka). Ma bardzo soczysty i słodki miąższ, podobnie jak inna dobrze znana odmiana - Konferencja którą najlepiej jeść na surowo. Ewentualnie mogą być one składnikiem deserów i kompotów, ale typowo deserową jest Carola.

Grusza Konferencja - jedna z najpłodniejszych i najmniej wymagających odmian deserowych. Owoce deserowe są duże 100-150g smaczne, o bardzo słodkim i soczystym miąższu, dojrzewają na przełomie września i października. Owoce gruszy konferencji warto zebrać przed całkowitym dojrzeniem bo dobrze się przechowują i wolno dojrzewają.

Grusza Komisówka - chyba najsmaczniejsza zimowa odmiana deserowa. Owoce bardzo duże, o masie sięgającej 450g., mają one szeroko jajowaty kształt, zaś ich gładka, zielonożółta skórka nabiera z czasem delikatnego połysku. Miąższ jest niezwykle soczysty, ma masłową konsystencję i białokremowy kolor. Zapylacz: Komisówka, Konferencja.

Grusza Generał Leclerc - późno jesienna odmiana gruszy. Owoce są duże, bardzo smaczne. Skórka zielono-żółta gładka w kolorze brązowym, ordzawiona. Miąższ kremowobiały, delikatny, winno-słodki, bardzo aromatyczny. Okres dojrzewania owoców przypada na początek października, ale najlepiej smakuje po leżakowaniu. Plonuje umiarkowanie obficie. Zapylacze: Konferencja, Komisówka

Grusza Faworytka - to odmiana deserowa. Owoce gruszy zbieramy w drugiej połowie sierpnia, są duże i bardzo duże, pokryte zielonkawożółtą z jasnoczerwonym rumieńcem skórką. W smaku są słodko-kwaśne i delikatne. Z czasem, po zbiorze, stają się coraz bardziej słodkie i miękkie. Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Komisówka.

Grusza Lipcówka kolorowa - Owoce dojrzewają bardzo wcześnie bo już w połowie lipca są jajowate o zielono-żółtej skórce z czerwonym rumieńcem, miąższ zielono-biały, kremowy, smaczny, mało słodki. Zapylacze: Konferencja, Faworytka, Bonkreta Williamsa

Grusza Carola - odmiana bardzo poszukiwana przez konsumentów, jednak ze względu na nieregularne plonowanie, rzadko uprawiana w sadach towarowych. . Deserowe owoce są duże o masie nawet 250g. Skórka gładka żółtozielona. Miąższ bardzo smaczny,delikatny , soczysty, słodki, aromatyczny. Termin zbioru przypada na drugą i trzecią dekadę września, ale najlepiej smakują kilka tygodni po zerwaniu. Zapylacze: Konferencja, Komisówka

Grusza Lukasówka należy do najlepszych, późnych odmian gruszy. Tworzy duże lub bardzo duże jajowato owalne owoce (ponad 220 g), o białym, aromatycznym i soczystym miąższu. Owoce zbieramy na przełomie września i października, nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory.

Odmiany grusz azjatyckich rodzą bardzo soczyste owoce, zwykle kształtem przypominające jabłko. Są bardzo odporne na większość chorób, a zwłaszcza na parcha gruszy. W okres owocowania wchodzą dość wcześnie - nawet w drugim roku od posadzenia. Jednak te najbardziej cenione odmiany nie przetrwają naszych zim. Do popularnych odmian gruszy azjatyckiej uprawianych w Polsce należą: Chojuro Shinseiki, Hosui, Nijiseiki.

Grusza uprawa:

Smakowite, soczyste i słodkie gruszki to jedne z naszych ulubionych owoców.
Grusze niezbyt dobrze znoszą mróz, łatwo zapadają na choroby (np. rdzę gruszy) i źle znoszą suszę. Zanim więc zdecydujemy się na uprawę gruszy, powinniśmy dobrze poznać jej wymagania.
Grusze wymagają żyznej, próchniczej, dobrze uprawionej, umiarkowanie wilgotnej i przepuszczalnej gleby o lekko kwaśnym odczynie pH.
Drzewa są też dość wrażliwe na niskie temperatury. W czasie mroźnych zim może przemarzać nawet ich system korzeniowy a wiosenne, kilkustopniowe przymrozki mogą niszczyć pąki. Z tego względu unikajmy sadzenia ich na terenach otwartych i w zastoiskach mrozowych, pod uprawę gruszy należy wybierać stanowisko: ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru.

Nawożenie

Oprócz właściwego stanowiska o powodzeniu uprawy gruszy decydują też zabiegi pielęgnacyjne. Drzewo rośnie silnie, dlatego grusza potrzebuje (m.in. cynku, wpływającego na jakość owoców oraz żelaza, boru i miedzi).
Z tego względu w okresie wegetacyjnym należy systematycznie zasilać je nawozami wieloskładnikowymi, rozpoczynając wczesną wiosną i kończąc z początkiem lipca (np. YaraMila Complex, lub inny nawóz do drzew i krzewów owocowych z mikroskładnikami).
Drzewa najlepiej sadzić wiosną ze względu na ryzyko przemarznięcia młodych drzewek.

Jak i kiedy przycinać grusze

Ważnym zabiegiem podczas pielęgnacji jest odpowiednie przycinanie gruszy. Pierwszy zabieg wykonuje się zaraz po posadzeniu drzewka, nadając mu odpowiednią wysokość. Drzewko przycina się na żądaną wysokość i usuwa z niego wszystkie pędy.
W drugim roku ( wiosną)skraca się o 1/3 pędy boczne, a przewodnik przycina na ok. 40-50 cm powyżej konarów. W dwóch kolejnych latach stopniowo formuje się koronę, wybierając kolejne pędy na konary.
W czwartym roku usuwa się przewodnik nad ostatnim konarem, co kończy proces formowania drzewka. W kolejnych latach jednym z ważniejszych zabiegów będzie już głównie wycinanie pionowych, silnie ulistnionych pędów jednorocznych (tzw. wilków), które na gruszy tworzą się obficie i zacieniają niższe gałęzie.
Co roku warto też usuwać część najstarszych krótkopędów, gdyż w kolejnych latach będą tworzyć mniejsze owoce.

Pamiętaj o podlewaniu grusz

Następna ważna sprawa to nawadnianie. Grusze są bardzo wrażliwe na susze, dlatego w okresach bezdeszczowych należy je systematycznie podlewać.
Jeśli planujemy posadzić ich w ogrodzie kilka, musimy zapewnić roślinom odpowiednio dużo przestrzeni, dostosowując rozstaw do wymagań danej odmiany lub podkładki drzewa szczepione na pigwie sadzi się gęściej bo co ok. 1-1,5 m. Dobrze byłoby też posadzić obok siebie kilka dobrze zapylających się odmian, co zwiększy ich plonowanie.

Choroby gruszy

Jeśli istnieje taka możliwość, warto unikać sadzenia grusz w sąsiedztwie jałowców, gdyż wtedy wzrasta ryzyko wystąpienia na nich uciążliwej i wyniszczającej choroby: rdzy gruszy.