
Agrest
Agrest, a właściwie porzeczka agrest jest rośliną wieloletnią, którą spotkać można w Europie, Azji, Ameryce i Afryce.
Agrest ceniony jest ze względu na smaczne, soczyste owoce, które są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, a także potasu. Owoce agrestu występują w trzech kolorach: zielonym, żółtym i czerwonym. Ich skórka może być gładka i błyszcząca lub pokryta meszkiem. Pędy rośliny pokryte są licznymi kolcami, które chronią agrest przed szkodnikami.
Krzewy agrestu osiągają wysokość od 50cm do nawet 1,5m. Obecnie dużą popularnością cieszy się agrest szczepiony.
Uprawę agrestu powinno się rozpocząć na żyznej glebie (pH 6-6,5), na stanowisku dobrze nasłonecznionym i zacisznym.
-
Agrest biały TRIUMF - na pniu
15,00 złOwoce duże deserowe z jasnozieloną omszoną skórką i biało-zielonym żyłkami. Miąższ smaczny, słodki, aromatyczny delikatnie kwaskowaty. Odmiana dość wrażliwa na mączniaka, plonuje obficie.
-
Agrest czerwony KAMIENIAR - na pniu
19,00 złAgrest Kamieniar rodzi bardzo duże czerwone, deserowe owoce, świetne do bezpośredniego spożycia.
-
Agrest Czerwony SEVIERNYJ KAPITAN
8,00 złWyjątkowo mrozoodporna odmiana o czerwonych owocach. Obficie planuje, a na pędach wytwarza bardzo małą ilość kolców.
-
Agrest Piennny MACURINES- zielony
15,00 złAgrest Mucurines rodzi żółto-zielone owoce zaliczane do dużych a nawet bardzo dużych (5g).
-
Agrest Zielony INVICTA
19,00 złInvicta ma żółte średniej wielkości owoce. Jest bardzo plenny i odporny na mączniaka.