
Pigwa
Pigwa pochodzi z Azji. Uprawiana jest ze względu na swoje owoce, żółte, kształtem przypominające jabłka lub gruszki, o średnicy 6cm.
Surowe owoce pigwy są bardzo twarde i niesmaczne. Gotowane owoce pigwy mają bardzo przyjemny, charakterystyczny smak. Owoce używane są do produkcji konfitur, dżemów i galaretek a także nalewek.
Pigwa kwitnie na przełomie maja i czerwca, ma jasnoróżowe lub białe kwiaty. Większość odmian nie zapyla się własnym pyłkiem, dlatego należy sadzić obok siebie dwie odmiany kwitnące równocześnie.
Pigwa najlepiej rośnie w glebie żyznej, próchniczej, o lekko kwaśnym pH.
-
Pigwa gruszkowa wielkoowocowa
25,00 złPigwa wielkoowocowa może rodzić bardzo duże owoce (ważące nawet 1kg). Oprócz tego pigwa to bardzo dekoracyjne drzewo. Podkładka pigwa.
-
Pigwa jabłkowa wielkoowocowa
23,00 złOwoce Pigwy kształtem przypominają jabłka jednak są bardziej nieforemne z kilkoma bruzdami, zawierają dużo witamin, minerałów i olejków eterycznych.