
Żurawina
Żurawina to zimozielona krzewinka osiągająca 10-20cm wysokości. Zaleca się sadzenie żurawiny na wiosnę, od kwietnia do czerwca, lub jesienią, w październiku. Gleba do uprawy żurawiny powinna być kwaśna, pH 5-5,5; roślina preferuje wilgotne, ale nie mokre podłoże i słoneczne stanowisko.
Żurawina jest odporna na mróz, szczególnie, gdy jest przykryta śniegiem. Podczas bezśnieżnych zim warto przykryć ją gałązkami iglastymi.
Owoce żurawiny są dość kwaśne, nie nadają się do spożywania na surowo. Ze względu na dużą ilość pektyn, świetnie sprawdzają się w postaci konfitur i dżemów lub suszonej.
Żurawina jest pomocna w leczeniu chorób układu moczowego, anginie i gorączce.
-
Żurawina wielkoowocowa MACRO HOVES
6,00 złBardzo plenna, dojrzewająca w sierpniu odmiana o zwarty, wyprostowany pokroju. owoce czerwone błyszczące
-
Żurawina wielkoowocowa MCFARLIN
6,00 złDość późna odmiana o dużych owocach o ciemnoczerwonej skórce i zwartym miąższu. Cenna odmiana do ogrodów przydomowych o dużych wartościach przetwórczych. -
Żurawina wielkoowocowa PILGRIM
6,00 złDobrze rosnąca w naszych warunkach, odporna na niskie temperatury i bardzo plenna odmiana. -
Żurawina wielkoowocowa EARLY BLACK
6,00 złbardzo popularna wczesna odmiana. Owoce drobne, o ciemnoczerwonej, błyszczącej skórce, doskonale nadają się na przetwory.