Kategorie

Sklep Internetowy

Filtruj

Cena

Cena

  • 6,00 zł - 24,00 zł

Stanowisko

Stanowisko

Wilgotność gleby

Wilgotność gleby

Ph gleby

Ph gleby

Termin kwitnienia

Termin kwitnienia

Docelowa wysokość

Docelowa wysokość

Pora owocowania

Pora owocowania

Porzeczka

Porzeczka

Porzeczka

Porzeczka (Ribes) to krzewy, które są powszechnie w naszych przydomowych ogródkach i działkach. Uprawiane są białe, czerwone i czarne porzeczki.

W Polsce najbardziej popularnymi są porzeczki czerwone i czarne. Owoce porzeczek są bardzo zdrowe i bogate w witaminy i mikroelementy. Najzdrowsze są porzeczki czarne, które zawierają witaminę A (beta-karoten), witaminy B1, B2, B5, B6, E. Czarna porzeczka zawiera też składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, fosfor, potas, miedź i żelazo. Czarne porzeczki są bogate również w antyoksydanty oraz błonnik. Zdrowotne właściwości czarnej porzeczki to zasługa ogromnej ilości witaminy C. Czerwona i biała porzeczka jest źródłem witamin z grupy B, składników mineralnych oraz witaminy C. Czerwone porzeczki bogate są, w odróżnieniu od czarnej, w witaminę K1 oraz są mniej kaloryczne.

Właściwości lecznicze mają też liście czarnej porzeczki które są: grzybobójcze, bakteriobójcze oraz wirusobójcze. Liście porzeczki zawierają garbniki, które mają właściwości ściągające i wpływają pozytywnie na śluzówkę jelit oraz żołądka. Porzeczki pomagają w podnoszeniu odporności organizmu, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę układu krążenia, poprawiają kondycję włosów, skóry, paznokci i wzroku.

Aktywne filtry

Stanowisko

Krzew porzeczki czerwonej jak również porzeczka biała nie ma zbyt dużych wymagań glebowych. Może być uprawiana na każdej glebie, jednak w przypadku gleb mniej zasobnych warto je zasilić nawozami organicznymi, np. kompostem lub obornikiem. Porzeczka czarna ma większe wymagania – lubi gleby bardziej żyzne. Porzeczki najlepiej udają się na glebie o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. Gleba pod uprawę porzeczek powinna być dokładnie odchwaszczona.
Najlepszym terminem sadzenia porzeczek jest jesień.
Nawożenie porzeczki:
Zaleca się co 2-3 lata zasilać rośliny nawozami organicznymi. Natomiast co roku stosujemy nawozy mineralne zawierające magnez.
Przycinanie:
Pierwsze cięcie porzeczek wykonujemy od razu po posadzeniu, skracamy wtedy świeżo posadzony krzew nad 1-2 oczkiem. Przez kolejne 3-4 lata możemy pozwolić roślinom rosnąć ale regularnie usuwamy złamane, chore i uschnięte pędy. Dodatkowo usuwamy też większość pędów jednorocznych pozostawiając tylko kilka najsilniejszych. Na starszych krzewach (od piątego-szóstego roku) wykonujemy cięcie prześwietlające i odmładzające.
Najczęściej poszukiwane odmiany
Porzeczka czarna
  • Wernisaż cechuje się dużą plennością. Owoce są średniej wielkości i duże, smaczne, zawieszone na długich gronach. Krzew zwarty o dużej mrozoodporności. Owoce dobrze się przechowują nadają się na przetwory do mrożenia i bezpośredniej konsumpcji. Możliwy jest zbiór kombajnem.
  • Jubilejnaja Kopania bardzo obficie i stabilnie plonuje, a przy tym jest dość odporna na mączniaka i inne choroby grzybowe. Owoce długo pozostają na krzewie. Nadaje się do bezpośredniego spożycia na wina, soki i do mrożenia.
  • Sofijewskaja wśród odmian ukraińskich ma największe owoce i najwcześniej dojrzewa. Owoce są średniej wielkości i duże, smaczne, bardzo słodkie wyśmienite do bezpośredniego spożycia. Krzew rośnie dość silnie jest wzniesiony i smukły o dużej mrozoodporności. Owoce dobrze się przechowują nadają się na przetwory a zwłaszcza na galaretki, do mrożenia i bezpośredniej konsumpcji. Możliwy zbiór kombajnem.
Porzeczka czerwona
  • Rolan tworzy długie grona, z wiśniowoczerwonymi owocami. Jagody dojrzewają już początkiem lipca.
  • Jonker rośnie bardzo silnie. Rodzi bardzo długie dobrze obłożone grona. Owoce są duże wyrównane wiśniowoczerwone. Miąższ dość kwaśny, zwarty. Skórka cienka, bardzo wrażliwa.

Porzeczka biała

  • Biała z Joterbog to stara odmiana odporna na antraknozę liści porzeczek i bardzo wytrzymała na mróz. Owoce są wyrównane i lekko żółte. Miąższ słodko kwaśny o bardzo łagodnym smaku, skórka żółta z wyraźnymi białym żyłkami.

Najczęściej występujące choroby porzeczek:

Antraknoza liści – na liściach porzeczki mogą wystąpić niewielkie żółtawe, a następnie ciemniejsze plamki. Silne porażenie może prowadzić do usychania i przedwczesnego opadania liści. Aby zapobiec chorobie należy unikać dużego zagęszczenia roślin. Należy również pozbywać się opadniętych, porażonych liści.
Rdza wejmutkowo-porzeczkowa – Na górnej stronie widać niewielkie, żółte plamy, natomiast na dolnej stronie liści widoczne są pomarańczowo-brązowe brodawki. Silnie porażone liście mogą opadać. 

Najczęściej występujące szkodniki porzeczki:

Wielkopąkowiec porzeczkowy – w wyniku rozwoju i żerowania szkodnika pąki liściowe porzeczek nabrzmiewają i słabo się rozwijają. Pąki mocno porażone zasychają.
Przeziernik porzeczkowiec – uszkodzenia pędów powodują żerujące wewnątrz nich gąsienice. Porażone przez szkodnika pędy są osłabione, mogą się łamać lub zasychać.
Brzęczak porzeczkowy – larwy tych błonkówek z rodziny pilarzowatych żerują na liściach wygryzając w nich dziury, a przypadku intensywnego żerowania mogą całkowicie zjadać liście prowadząc do gołożeru. W wyniku żerowania przestają rozwijać się owoce lub wręcz opadają z krzewów.
Mszyce – występują na wszystkich częściach roślin, ale najbardziej lubią te najmłodsze.  Żerują na dolnej stronie liści. Przy masowym występowaniu mogą doprowadzić do zniekształcenia i przebarwienia się liści.