Kategorie

Sklep Internetowy

Nektaryna

Nektaryna

Nektaryna

Nektaryna jest odmianą brzoskwini zwyczajnej, którą od brzoskwini odróżnia gładka skórka owoców.

Nektaryna to drzewo średniej wielkości osiągające wysokość do 6-8 m i owocujące do 30 lat. Liście lancetowate, błyszczące, ząbkowane na brzegach. Nektaryna kwitnie przed pojawieniem się liści – w kwietniu, pokrywając się drobnymi różowymi kwiatami, które są jednak wrażliwe na niskie temperatury.

Owoce osiągają wielkość wagę w granicach 90-200 g w zależności od odmiany. Pokryte są gładką skórką w kolorze żółtym z lekkim bądź bardzo dużym czerwonym rumieńcem. Miąższ owoców nektaryny przybiera zwykle różne odcienie koloru żółtego, jest lekko włóknisty, jednak z reguły łatwo odchodzi od pestki. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w okresie lipiec-wrzesień w zależności od odmiany i miejsca uprawy, ale najczęściej zbiera się je na przełomie lipca/sierpnia.

Aktywne filtry

Nektarynka to bardzo zdrowy owoc.

  • reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, oczyszcza jelita,
  • wspomaga przemianę materii,
  • wzmacnia wzrok,
  • wpływa na poprawę samopoczucia,
  • wspomaga układ odpornościowy.

Zawiera:

  1. witaminy – C, A, B1, B2, E, kwas foliowy
  2. minerały: żelazo, potas, wapń, magnez
  3. beta-karoten
  4. błonnik

Dodatkowo owoce nektarynki mają niski indeks glikemiczny (35) i są niskokaloryczne (48 kcal w 100 g), co sprawia, że chętnie sięgają po nie osoby stosujące różnego typu diety.

Owoce nektarynki nadają się do spożycia zarówno na świeżo, jak i po przetworzeniu. Nadają się do sałatek, koktajli, musów, na dżemy, kompoty, soki, nalewki, likiery oraz jako składnik ciast, dodatek do lodów i galaretek. Owoce zachowują swój smak w procesie mrożenia i suszenia, nadają się do grillowania i zapiekania.

Dzięki temu, że skórka owoców jest gładka, wiele osób chętniej sięga po nektaryny niż po brzoskwinie. Jednak z uwagi na dużą zawartość węglowodanów prostych, najlepiej zjadać je jako składnik posiłku lub w formie deseru. Owoce najlepiej jeść ze skórką, aby zachować jak najwięcej błonnika, który reguluje perystaltykę jelit. Nektaryna jest źródłem wielu cennych witamin, m.in. witaminy C, A (której ma mniej w porównaniu z brzoskwinią i morelą), beta-karotenu, luteiny i innych karotenoidów (naturalnych antyutleniaczy), witaminy E i K oraz witamin z grupy B. Zawiera składniki mineralne np. potas, który wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową i reguluje ciśnienie krwi, ale także wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk.

Uprawa

Uprawa nektaryny nie różni się od uprawy brzoskwini tradycyjnej, chociaż drzewka są bardziej wymagające, szczególnie pod kątem nasłonecznienia. Najlepiej rośnie na stanowiskach osłoniętych od wiatru. Można ją uprawiać na terenie całego kraju, ważne aby dobrać odpowiednie miejsce, które powinno być zaciszne i nasłonecznione. Drzewka preferują gleby żyzne, przepuszczalne, ciepłe, umiarkowanie wilgotne, o pH w granicach 6,5-7,0. Sadzenie nektarynki lepiej wykonać wiosną a jeszcze przed sadzeniem należy przygotować stanowisko usuwając chwasty oraz przekopując glebę z nawozem organicznym, aby od razu wzbogacić ją w próchnicę. W lata suche, gdy nie występują wystarczające opady deszczu, drzewko nektarynki należy podlewać szczególnie te "świeżo" posadzone. Dostateczna ilość wody sprawia że owoce są soczyste i duże. Dla lepszych plonów warto przerzedzać zawiązki owoców, dzięki czemu owoce urosną większe.

Drzewo nektaryny jest odporne na mróz, mimo to warto przez pierwsze kilka lat od posadzenia okrywać ją na zimę np. agrowłókniną lub słomą, szczególnie jeżeli jest uprawiana w rejonach, gdzie występują silne mrozy.

Nektaryna jest samopylna, warto jednak posadzić obok siebie dwie różne odmiany, dzięki temu obie lepiej plonują.

Zabiegi pielęgnacyjne

Cięcie pobudza drzewa do bardziej obfitego plonowania oraz przyczynia się do ograniczenia chorób. Najpierw usuwamy chore, uszkodzone i porażone pędy. Miejsca cięć zabezpieczamy maścią ogrodniczą. Nektaryny najlepiej przycinać wiosną, jeszcze przed kwitnieniem, ale w momencie, gdy widoczne są pąki kwiatowe. Dzięki temu możemy usunąć pędy bez pąków, słabe i takie, które zbyt mocno zagęszczają koronę drzewa, tak by rozwijające się owoce zyskały lepszy dostęp do światła słonecznego.

W drugim roku uprawy wykonuje się z reguły cięcie formujące, które polega na usunięciu najniższych pędów oraz skróceniu pozostałych, aby drzewko uformowało zgrabną koronę na odpowiedniej dla nas wysokości.

By drzewka lepiej plonowały i wytwarzały większe, bardziej soczyste i jędrne owoce w uprawie nektaryn warto wdrożyć racjonalne nawożenie. Nawożenie wpływa nie tylko na zwiększenie plonu, ale także na kondycję roślin, które lepiej odżywione stają się silniejsze i dzięki temu mniej podatne na gorsze warunki środowiskowe.

Choroby i szkodniki

Wśród chorób najczęściej występuje kędzierzawość liści brzoskwini objawiająca się silnymi deformacjami i zgrubieniami liści, które żółkną, czerwienieją a na końcu staja się brunatne. Silnie porażone liście opadają, co powoduje osłabienie drzewa, które gorzej zniesie ewentualne mrozy, a w kolejnym sezonie nie będzie kwitło tak obficie. Chorobę możemy ograniczyć poprzez opryskiwanie preparatami miedzi wczesną wiosną i późną jesienią, gdy drzewo nie jest pokryte liśćmi. Inne groźne choroby to: brunatna zgnilizna drzew pestkowych (monilioza), parch brzoskwini oraz mączniak prawdziwy brzoskwini.

Wśród szkodników zagrażających nektarynie należy wymienić przede wszystkim mszycę brzoskwiniową, która żerując na liściach powoduje ich skręcanie i żółknięcie, a w efekcie zasychanie nie tylko liści, ale i całych pędów. Ponadto pojawia się mszyca brzoskwiniowo-trzcinowa, czy owocówka śliwkóweczka.

Polecane odmiany nektarynek dostępne w Polsce

Nektaryna Harco – odmiana o owocach średniej wielkości. Skórka koloru żółtego, pokryta w większej części czerwono-bordowym rumieńcem. Miąższ w kolorze żółtym, słodko-kwaśny, soczysty. Owoce dojrzewają w sierpniu. Stosunkowo odporna na mróz, kwitnie dość późno, dzięki czemu często unika wiosennych przymrozków, jest odmianą odporną na brunatną zgniliznę i choroby bakteryjne.

Nektaryna Fantasia – odmiana o dużych owocach. Skórka koloru pomarańczowego lub żółtego z czerwonym rumieńcem na większej części owocu, miąższ słodko-kwaśny, żółty, zwarty, dobrze odchodzi od pestki. Rośnie umiarkowanie silnie, dorasta do 5 m wysokości. Owoce dojrzewają końcem sierpnia/początkiem września. Wykazuje tolerancję na kędzierzawość liści brzoskwini, na pozostałe choroby niestety mało odporna.

Płaskoowocowa Nektaryna Flateryna - Smaczne owoce dojrzewają od połowy sierpnia, prawie w całości pokryte są ciemnoczerwonym rumieńcem. Miąższ w kolorze żółtym, soczysty, słodki, jędrny. Odmiana wrażliwa na zgniliznę drzew pestkowych i mączniaka prawdziwego brzoskwini.

Nektaryna Redgold - samopylna odmiana o bardzo smacznych soczystych owocach, dojrzewająca we wrześniu. Owoce kuliste, duże i bardzo duże(120-160g). Miąższ żółty, smaczny, mięsisty, dość zwięzły, dobrze odchodzący od pestki.