Kategorie

Sklep Internetowy

Malina

Malina

Malina właściwa Rubus idaeus

Maliny powinniśmy cenić nie tylko za ich wspaniały smak, ale również bogactwo cennych substancji odżywczych dzięki którym wykazują właściwości prozdrowotne.

Maliny występują w klimacie umiarkowanym – rosną w lasach, ogrodach i na polach. Różnią się wielkością, barwą i smakiem owoców.

Owoce malin są prawdziwym skarbcem substancji odżywczych, są źródłem witaminy C i E, witamin z grupy B oraz minerałów, w tym potasu, magnezu, wapnia i żelaza.

cenne są nie tylko owoce malin, ale i liście oraz łodygi. W liściach maliny znajdują się flawonoidy, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Łodygi malin są bogate w witaminy z grupy B, C i E oraz minerały – magnez, wapń, żelazo i potas.

Owoce maliny mają dość charakterystyczny wygląd: składają się z licznych przylegających do siebie pestkowców. W związku z tym, że maliny występują w różnych odmianach, można spotkać się z owocami w kolorze: od czarnego przez różne odcienie czerwonego do żółtego a nawet prawie białego.

Popularne odmiany malin to:

maliny powtarzające owocowanie (odmiany jesienne) - Polana, Polka, Polesie, Poranna Rosa(żółta)

odmiany malin letnich (owocujących na dwuletnich pędach)- Norna, Bristol, Beskid, Sokolica

Aktywne filtry

Właściwości

  • wspierają walkę z przeziębieniem i innymi infekcjami – zawierają duże ilości witaminy C i kwasu salicylowego, a zarazem są świetnym środkiem napotnym i zwalczającym gorączkę. W stanach osłabienia organizmu polecane są zwłaszcza soki malinowe i wywar z liści;
  • wzmacniają odporność– po napar z malin można sięgnąć w razie wystąpienia kataru i kaszlu, towarzyszących osłabieniu układu immunologicznego. Maliny działają wykrztuśnie oraz rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach;
  • łagodzą bóle miesiączkowe – napary z liści i owoców malin przynoszą ulgę w trakcie bolesnej menstruacji;
  • wspomagają odchudzanie – usprawniają procesy metaboliczne, przyspieszają spalanie tłuszczów i oczyszczanie organizmu;
  • obniżają ciśnienie – są więc odpowiednie dla osób zmagających się z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia;
  • mają niski indeks glikemiczny – bez obaw mogą jeść je osoby chorujące na cukrzycę.
  • wykorzystuje się je również w kosmetyce.

Maliny to doskonały dodatek do wielu dań i deserów. Można je dodawać do musli, sałatek owocowych, galaretek, budyniów, ciast czy tart. Z malin przygotowuje się również przetwory: soki, dżemy, nalewki, wino.

Uprawa malin i pielęgnacja:

Maliny dobrze rosną i owocują w naszym klimacie, są odporne na mrozy, jednak mają spore wymagania pokarmowe i wilgotnościowe. . Malina wymaga stanowiska słonecznego lub lekko zacienionego, nie lubią wiatru. Gleba, w której usadowimy sadzonki, powinna być żyzna i lekko wilgotna.

Maliny mogą być uprawiane w tym samym miejscu przez 12-15 lat ale najsilniej owocują od 3-go do 10-go roku po posadzeniu.

Różne odmiany malin owocują w różny sposób. Odmiany letnie malin czyli te te które owocują na pędach dwuletnich należy przycinać od razu po ich owocowaniu. Gdy zbierzemy owoce wycinamy wszystkie pędy które skończyły owocowanie. Cięcie pędów malin należy wykonać jak najniżej. Podczas tego zabiegu możemy też usunąć nadmiar pędów jednorocznych zostawiając maksymalnie od sześciu do ośmiu roślin na jeden metr bieżący. Inaczej postępujemy podczas przycinania malin jesiennych, tutaj nie wycinamy pędów po pierwszym owocowaniu, lecz dopiero jesienią gdy rośliny zaczną zasychać. Wycięte pędy najlepiej spalić.

Aby zapewnić jak najlepsze owocowanie, krzewy malin warto przyciąć:

- usuwamy nadmierną ilość młodych pędów (pozostawiamy od 6 do 10 najsilniejszych i najzdrowszych),

- przycinamy maliny do wysokości ok 140cm - w ten sposób zmuszamy je do wypuszczenia pędów bocznych.

Jesienią cięcie malin ograniczamy do usunięcia pędów tegorocznych które wyrosły pod koniec lata, bo są zwykle słabsze i gorzej owocują. Końcem lipca można poprzycinać młode pędy, co hamuje wzrost i przyspiesza drewnienie, co czyni je odporniejszymi na przemarzanie.

Inne zabiegi pielęgnacyjne polegają na odchwaszczaniu, spulchnianiu gleby i walce ze szkodnikami. Bywają też atakowane przez szkodniki malin takie jak kistnik maliniak czy kwieciak malinowiec.

Sadzonki malin uzyskujemy z odrostów korzeniowych. Wczesną wiosną lub na jesieni oddzielamy je od pędów macierzystych i wysadzamy je od razu na miejsca stałe. Pędy malin powinny być zdrowe nie porażone przez grzyby i szkodniki i mi mieć co najmniej 1cm średnicy. Krzewy malin sadzimy co 50 cm.

Nawożenie malin

Nawożenie jesienią zwiększa odporność roślin, używamy wtedy nawozów bogatych w fosfor i potas. Z kolei wiosną warto zastosować nawozy azotowe w trzech dawkach, po jednej w marcu, kwietniu oraz maju. Jeśli mamy taką możliwość, to co jakiś czas nawieźmy plantację obornikiem, ale warto nawozy organiczne stosować częściej: nawet dwa razy w czasie wegetacji. Gdy już zbierzemy owoce, to profilaktycznie opryskajmy krzewy środkiem przeciwgrzybiczym. W ten sposób ograniczymy występowanie pleśni i zamieranie pędów malin.

Podlewanie malin

Maliny mają płytki system korzeniowy przez co potrzebują stale lekko wilgotnego podłoża. Dlatego warto je regularnie podlewać, zwłaszcza w pierwszym roku uprawy. Największe zapotrzebowanie na wodę przypada między kwitnieniem a początkiem dojrzewania owoców, zadbajmy więc o to, aby nasze krzewy były zawsze podlane. Odwdzięczą się wtedy dużą ilością dorodnych owoców.