Krzewy owocowe- świdośliwa olcholistna THIESSEN
Świdośliwa to krzew lub małe drzewo dające mnóstwo jagód bogatych w substancje mineralne, witaminy z gruby B, magnezu i potasu. Mimo, że mają podobny smak do borówki amerykańskiej, są od niej zasobniejsze w składniki mineralne i mają lepsze właściwości odżywcze. Owoce
Thiessen są bardzo duże (średnica do 17 mm), niebieskoczarne, pokryte słabym nalotem. Słodkie, kuliste, zawierają miękki i soczysty miąższ. Dojrzewa pod koniec czerwca. Możemy je spożywać na surowo oraz używać do przetworów. Pomimo iż mogą wisieć na drzewie aż do zimy to jednak z czasem tracą smak i miękną.
Świdośliwa olcholistna Thiessen - uprawa
Najlepiej rośnie na glebach przepuszczalnych i próchnicznych, lekko kwaśnych do lekko zasadowych o pH 6,2- 7,5. Ale może dostosować się do prawie każdych warunków, nie znosi tylko zalewania. Świdośliwy należy przycinać, najlepiej jesienią, dzięki czemu szybciej się rozkrzewi i wpłynie to dodatkowo na plenność. Przede wszystkim należy usuwać najstarsze, suche i uszkodzone lub połamane pędy. Nawozimy nawozami naturalnymi najlepiej rozłożonym obornikiem. Choroby i szkodniki nie stanowią problemów.
Odporność na mróz do -35°C.
Dorasta do wysokości 4m, ale ma bardzo rozłożystą koronę nawet 6m.
Wymagania glebowe
Lubi podłoże lekko kwaśne do lekko zasadowego o pH 6,2- 7,5 pH, źle znosi zasolenie i zalewanie.
Wymagane nasłonecznienie
Dobrze rośnie w miejscach zarówno słonecznych jak i w półcieniu. Odpowiednio nasłonecznione miejsce zagwarantuje wysoki plon i odpowiednią jakość owoców.
Gdzie sadzić krzewy świdośliwy olcholistnej Thiessen?
Bardzo dobrze prezentuje się w przydomowych ogrodach za sprawą atrakcyjnych liści przebierających się jesienią w różne odcienie czerwieni, wiosną daje przepiękne białe kwiaty. Można sadzić pojedynczo jak również tworzyć żywopłoty.