Drzewa owocowe - Granny Smith
Granny Smith słynie z doskonałej równowagi smaku między cierpkim a słodkim. Owoce duże lub bardzo duże, kulisto-stożkowate czasem nieregularne. Jabłka Granny Smith mają intensywnie zielony kolor, skórka jest gładka, tłustawa i lśniąca. Miąższ mają zielonkawobiały, soczysty, jędrny, zwarty i chrupiący o intensywnym aromacie, nie rozpada się przy gotowaniu czy pieczeniu. Smak słodko-kwaśny. Owocuje co roku. Jabłka Granny Smith zrywa się jak najpóźniej, najlepiej w listopadzie (XI). Dobrze się przechowują. Im później są zebrane, tym są smaczniejsze.
Jabłoń Granny Smith - uprawa
Granny Smith wykazuje dużą wrażliwość na parcha oraz mączniaka jabłoni. Kwitnie późno i ma wyjątkowo długi okres wegetacji. Na zarazę ogniową odmiana jest stosunkowo odporna. By lepiej i bardziej obficie owocowała potrzebuje towarzystwa innych drzewek jabłoni o podobnym terminie kwitnienia np. Red Delicious, Rome Beauty i Golden Delicious. Nowo posadzonym drzewkom wiosną przycinamy gałązki o 1/3 ich długości, w celu przywrócenia równowagi pomiędzy korzeniami a częścią nadziemną oraz nadanie odpowiedniego kształtu koronie młodego drzewka. Drzewka sadzone jesienią przycinamy podczas pierwszej wiosny, gdy minie niebezpieczeństwo przemarznięcia. Cięcie zimowe to usuwanie nadmiaru starych gałęzi i zapobieganie nadmiernemu zagęszczaniu się gałęzi wewnątrz korony drzewa. W lecie usuwamy i skracamy wilki.
Wymagania glebowe
dobrze rośnie na glebach lekko kwaśnych do obojętnych, piaszczysto gliniastych, żyznych i próchnicznych przepuszczalnych
Wymagane nasłonecznienie
lubi ciepłe, słoneczne stanowiska
Gdzie sadzić jabłoń Granny Smith?
Jabłoń Granny Smith ogólnie dość dobrze znosi polskie mrozy. Jednak w chłodnych regionach warto młode drzewka zabezpieczać na zimę. Odmiana polecana do przydomowych i działkowych ogrodów.