Drzewa owocowe - Jabłoń Starking
Starking rośnie silnie, owocuje umiarkowanie ale corocznie. Posiada wybitne walory smakowe jeśli chodzi o jabłka deserowe. Korona drzewa jest duża, dość rozłożysta, średnio zagęszczona, o delikatnie zwisających konarach. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w połowie października, a dojrzałość konsumpcyjną w styczniu. Mogą być przechowywane aż do maja nie tracąc przy tym walorów spożywczych. Owoce rosną średnie (ok. 160 g), pokryte są grubą, mocną, gładką, skórką w 100% oblaną ciemno-karminowym, smużkowatym rumieńcem. Jabłka mają kształt ściętego stożka. W smaku są słodkie, chrupiące, aromatyczne i soczyste. Jedna z najlepszych odmian deserowych.
Jabłoń Starking - uprawa
Odmiana bardzo odporna na mróz, średnio odporna na choroby, rośnie silnie. Dla lepszego owocowania potrzebuje zapylacza np. Golden Delicious, Królowa Renet, Jonathan. Nowo posadzonym drzewkom wiosną przycinamy gałązki o 1/3 ich długości, w celu przywrócenia równowagi pomiędzy korzeniami a częścią nadziemną oraz nadanie odpowiedniego kształtu koronie. Drzewka sadzone jesienią przycinamy podczas pierwszej wiosny. Zimą (luty/marzec) usuwamy nadmiaru starych gałęzi i zapobiegamy nadmiernemu zagęszczaniu się gałęzi wewnątrz korony drzewa. W lecie usuwamy i skracamy wilki.
Starking zaszczepiono na podkładce M7.
Wymagania glebowe
wymaga stanowiska średnio żyznego o lekko kwaśnym pH.
Wymagane nasłonecznienie
jak każda jabłoń lubi ciepłe, słoneczne stanowiska
Gdzie sadzić jabłoń Starking?
Odporność na choroby oraz jakość owoców sprawiają, że odmianę tą można polecić do ogrodów przydomowych i działkowych.