Drzewa owocowe - Kosztela
Kosztela jest odporna na choroby i mróz a przede wszystkim smaczna. Nie atakują jej szkodniki. Owoce deserowe niezbyt przydatne do przetwarzania. Dojrzewa w drugiej połowie września , ale do jedzenia nadają się dopiero w październiku. Jabłka mają mocną skórkę, koloru zielonego, a w miarę dojrzewania– słomkowo- żółtego. Ich miąższ jest chrupiący, bardzo słodki w smaku.
Jabłoń Kosztela - uprawa
Kosztela potrzebuje zapylacza i może to być np.: Gloster, James Grieve, Wealthy, Boiken. Nowo posadzonym drzewkom, wiosną przycinamy gałązki o 1/3 ich długości a pęd główny skracamy do około 40cm nad ostatnią gałązką dla przywrócenia równowagi pomiędzy korzeniami a częścią nadziemną oraz nadanie odpowiedniego kształtu koronie drzewa. Drzewka sadzone jesienią przycinamy podczas pierwszej wiosny. Zimą i wczesną wiosną usuwamy nadmiar starych gałęzi i zapobiegamy nadmiernemu zagęszczaniu się gałęzi wewnątrz korony drzewa. W lecie usuwamy i skracamy wilki. Kosztela może owocować przemiennie dlatego dobrze jest przerzedzać zawiązki.
Wymagania glebowe
Kosztela oczekuje ziemi średniej np. piaszczysto gliniastej o odczynie lekko kwaśnym pH 6,2-6,7 lub obojętnym
Wymagane nasłonecznienie
lubi ciepłe, słoneczne stanowiska
Gdzie sadzić jabłoń Kosztelę?
Jabłoń Kosztelę sadzimy na terenie całej Polski, gdyż jest rzadko atakowana przez szkodniki i bardzo odporna na choroby i mróz.
Ze względu na duże rozmiary sadzonek przed zapakowaniem przycinamy je do wysokości 150 cm.
Jest to zalecany zabieg ogrodniczy który spowoduje że drzewka łatwiej się przyjmą w nowym miejscu i spowoduje że będą się rozrastać wszerz, a nie do góry.
Wymiary podajemy takie jak są przed przycięciem.
Goły system korzeniowy na czas transportu zabezpieczony wilgotnym torfem.