Drzewa owocowe - grusza azjatycka Chojuro
Stara, azjatycka odmiana o średnim tempie wzrostu. Grusza dojrzewa późną jesienią. Tworzy rozłożystą koronę o tendencji do zagęszczania się. Chojuro jest odmianą mrozoodporną i odporną na choroby. Bardzo szybko zaczyna owocować.
Owoce gruszy są kuliste, o szorstkiej, brązowej skórce. Mogą osiągać wagę 130 - 180 g. Miąższ gruszek jest bardzo aromatyczny, słodki i dość twardy. Owoce w pełni dojrzałe są bardzo soczyste, lekko winne i mniej twarde.
Grusza Chojuro - uprawa
Chojuro nie wymaga corocznego cięcia. ale jeśli już to lepiej zrobić to pod koniec zimy. Zabieg ograniczamy do wycięcia starych, połamanych i przymrożonych pędów. Usuwamy również pędy, które się krzyżują. Latem można usunąć cześć zawiązków owocowych, dzięki temu pozostawione gruszki będą większe i ładniejsze. Potrzebuje zapylacza np. Faworytka, Komisówka, Kongresówka, Krasanka, Konferencja.
Wymagania glebowe
jest mało wybredna co do stanowiska, ale lepszej jakości, żyzne podłoże jest gwarancją dobrego plonu, preferuje ziemię żyzna i wilgotną, dobrze przepuszczalną
Wymagane nasłonecznienie
dla gruszy przeznaczamy miejsce osłonięte od wiatru i nasłonecznione
Gdzie sadzić gruszę Chojuro?
Odmiana Chojuro jest wystarczająco mrozoodporna do nasadzeń w chłodniejszych rejonach Polski. Najlepiej posadzić ją od południa przy ścianie budynku lub przy ogrodzeniu, tak żeby nie odczuwała silnych i zimnych wiatrów. Idealnie sprawdza się w uprawie sadowniczej jak i przydomowej.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ze względu na duże rozmiary sadzonek przed zapakowaniem przycinamy je do wysokości 150 cm.
Jest to zalecany zabieg ogrodniczy który spowoduje że drzewka łatwiej się przyjmą w nowym miejscu i spowoduje że będą się rozrastać wszerz, a nie do góry.
Wymiary podajemy takie jak są przed przycięciem na oko.
Goły system korzeniowy na czas transportu zabezpieczony wilgotnym torfem.