Drzewa owocowe - czereśnia Burlat
Burlat jest dość podatna na moniliozę i dziurkowatość liści, na resztę chorób jest mało wrażliwy. Burlat daje duże lub bardzo duże, sercowate, wydłużone, owoce o czerwonej skórce i twardym, zwartym, chrząstkowatym, czerwonym, bardzo smacznym miąższu. Dojrzewa końcem czerwca a miąższ łatwo odchodzi od pestki.
Czereśnia Burlat - uprawa
Czereśnie są bardzo "żarłoczne" dlatego dostarczajmy im zarówno nawozy mineralne jak i organiczne. Odwdzięczą się nam wtedy dużą liczbą dorodnych owoców. Aby zapobiec pękaniu kory warto bielić pnie czereśni. Formowanie wymaga przyginania młodych pędów bocznych, które zazwyczaj wybijają pod kątem ostrym. Uformowane drzewka należy co roku prześwietlać, wycinając słabe pędy i tzw. wilki. Raz na 3 lata warto usunąć również kilka najstarszych gałęzi w celu odnowienia korony. Burlat lubi zapylenie z innej odmiany. Dobrymi zapylaczami są: Hedelfińska, Vega, Buttnera. Pomimo zalet smakowych i uprawowych należy uważać z wyborem miejsca pod nasadzenia, ponieważ odmiana ma średnią mrozoodporność( do -21°C).
Zastosowana podkładka:
Wymagania glebowe
czereśnia najlepiej rośnie na glebach piaszczysto-gliniastych, przepuszczalnych, głębokich, o uregulowanych stosunkach wodnych, z pH na poziomie 6,8-7,1 potrzebuje zasobnego, żyznego podłoża, nie toleruje gleb piaszczystych i suchych ani ciężkich i zatrzymujących wodę.
Wymagane nasłonecznienie
dla czereśni wybieramy miejsce słoneczne i zaciszne, lubi bowiem ciepło, a owoce najlepiej dojrzewają w pełnym słońcu
Gdzie sadzić drzewa czereśnii Burlat?
Czereśnie należy sadzić w miejscach o wystawie południowo-zachodniej, osłoniętych przed wschodnim wiatrem.
Ze względu na duże rozmiary sadzonek przed zapakowaniem przycinamy je do wysokości 150 cm.
Jest to zalecany zabieg ogrodniczy który spowoduje że drzewka łatwiej się przyjmą w nowym miejscu i spowoduje że będą się rozrastać wszerz, a nie do góry.
Goły system korzeniowy na czas transportu zabezpieczony wilgotnym torfem.