Pnącze owocowe – Aktinidia ostrolistna Hardy Red
Hardy Red to żeńska odmiana mini kiwi o jadalnych owocach. Owoce są wydłużone, lekko spłaszczone, o długości do 3,5 cm i 1,5-2 cm szerokości, wiśniowoczerwone, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Dojrzewają w pierwszej połowie września.
Pnącze osiąga wysokość 8m wysokości, i charakteryzuje się dużymi przyrostami rocznymi(2-3m).
Owoce spożywa się na surowo, ale także można z nich przyrządzać galaretki, sałatki, nalewki, wina, doskonałe dżemy, marmolady oraz susz.
Aktinidia Hardy Red - uprawa
Wymaga męskiego zapylacza – na przykład Weiki lub Male Zapylacz. Wystarczy 1 roślina męska na 4-5 żeńskich.
Jest to odmiana odporna na przemarzanie, wytrzymuje spadki temperatur do -28 ºC.
Sadzimy ją w szpalerze lub przy podporach co 1 metr oraz tniemy tak aby uzyskać pionowy przewodnik i odchodzące od niego poziomo silne pędy. Owocuje na pędach 2 i 3 letnich.
Aktinidia nie jest podatna na choroby grzybowe, mszyce czy gąsienice, dlatego nie wymaga ochrony chemicznej.
Wymagania glebowe:
• ziemia dobrze przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna, o odczynie lekko kwaśnym i obojętnym
Wymagane nasłonecznienie:
• stanowiska słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru
Gdzie sadzić pnącze Aktinidia Hardy Red?
Dzięki oporności na mróz możemy sadzić w całej Polsce. Nadaje się do okrywania płotów, pergol, altan, kratek przy ścianach budynków.
Aktinidia – z czym to jeść?
Owoce aktinidii są bardzo zdrowe, nie zawierają tłuszczu, mają bardzo mało sodu, a dużo różnych mikroelementów i są bogate w witaminy, w tym witaminę C. Doskonały owoc przy zapobieganiu przeziębieniom oraz ułatwiający leczenie grypy.
Ponadto pomaga oczyszczać organizm z toksyn działa kojąco na nerwy oraz przeciwdziała zmianom miażdżycowym.