Borówka amerykańska – odmiany i warunki uprawy w przydomowym ogrodzie

Borówka amerykańska, inaczej wysoka (Vaccinium corymbosum) należy do rodziny wrzosowatych. Od lat jest jedną z chętniej uprawianych roślin owocowych. Powodem jest stosunkowo łatwa uprawa i smaczne owoce. Na polskim rynku dostępnych jest około 30 odmian borówki amerykańskiej, natomiast w Stanach Zjednoczonych wyhodowano ich aż 450.

W niektórych krajach gatunek ten rozprzestrzenił się również w środowisku naturalnym, a mianowicie w Japonii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i Holandii.

W tym artykule przedstawimy krótki opis krzewów szczególnie polecanych do upraw amatorskich. Wszystkie z nich mogą Państwo kupić w Sklepie Szkółki Wrzos.

Jak rosną krzewy borówki amerykańskiej?

Krzewy borówki amerykańskiej dorastają do 2,5 m wysokości, posiadają bardzo mocno rozgałęziające się pędy, na których od kwietnia do maja pojawiają się niewielkie białe, zielonkawe lub delikatnie różowe kwiaty zebrane w grona i zapylane przez pszczoły i trzmiele. W zależności od odmiany owoce borówki dojrzewają od połowy lipca do września. Odmiany dzieli się na wczesne, średniowczesne i późne w zależności od czasu dojrzewania owoców. Owoce są bardzo podobne w smaku do owocu borówki czarnej, jednak są dużo większe, pozbawione brudzącego soku, lekko spłaszczone, ciemnoniebieskie lub granatowe, często z szarawym nalotem.

Owoce są soczyste, smaczne, przeważnie słodkie, nadające się zarówno na przetwory, jak i do bezpośredniego spożycia. Można je również mrozić, dzięki czemu dużo dłużej możemy cieszyć się ich smakiem. Mrożone borówki nadadzą się jako dodatek do ciast, koktajli, owsianek i wielu innych potraw. Liście borówki amerykańskiej są zielone, eliptyczne i skórzaste. Jesienią przebarwiają się na odcienie czerwieni i fioletu.

Do polecanych odmian należą:

BLUECROP — najbardziej znana i rozpowszechniona odmiana. Obficie plonuje i daje smaczne i duże owoce. Kolejną zaletą jest mała wrażliwość na mróz (nawet do -35 stopni C) i brak wody.

DUKE — odmiana wczesna; owocowanie trwa 3 – 4 tygodnie i zaczyna się na początku lipca. Odporna na mróz (do – 25 stopni C).

DARROW — owocuje od połowy sierpnia do początku września — zalicza się ją do borówek o późnym okresie owocowania. Owoce tej odmiany mają bardzo intensywny nalot na skórce i aromatyczny miąższ.

CHANDLER — ta odmiana słynie z bardzo dużych owoców — mogą mieć średnicę nawet 2,5 cm. Chandler jest wytrzymały na mróz i mało wymagający.

NELSON — wytrzymuje do – 25 stopni C. Owoce tej odmiany pokryte są intensywnym nalotem na skórce. Zaletą tej odmiany jest to, że owoce nie osypują się i mogą dłużej wisieć na krzaku.

TORO — Toro dojrzewa pod koniec lipca i wytwarza smaczne, aromatyczne owoce. Okres owocowania jest dość krótki.

Wymagania borówki amerykańskiej

Krzewy borówki amerykańskiej preferują nasłonecznione i zaciszne stanowisko. Borówka nie lubi suszy, podłoże powinno być umiarkowanie wilgotne i aby mieć pewność, że rośliny wytworzą duże i jędrne owoce, należy je systematycznie podlewać szczególnie w okresie letnim. Gleba do jej uprawy powinna być kwaśna — pH w zakresie od 3,8 do 4,8. W przypadku niedostatecznie kwaśnej gleby zaleca się wymieszanie kwaśnego torfu ogrodniczego z ziemią w stosunku 1:1 i zasadzenie krzewów. W przypadku gleb zasadowych należy wymienić ją całkowicie a dołek wypełnić kwaśnym torfem zmieszanym z przekompostowaną korą. Jak sprawdzić pH gleby i jak przygotować glebę pod uprawę borówki? O tym przeczytasz w innym naszym artykule: Co to jest pH gleby? — jak je monitorować i dlaczego? Czy można je zmienić?

Jak sadzić borówkę amerykańską?

Borówkę amerykańską sadzi się wiosną lub jesienią, przy czym sadzenie wiosną jest bezpieczniejsze dla sadzonek — jest mniejsze ryzyko przymrozków. Decydując się na uprawę tej rośliny w ogrodzie, warto posadzić koło siebie kilka krzewów borówki, najlepiej różnych odmian. Borówka amerykańska jest zapylana przez owady i aby zapylić kwiat, wystarczy pyłek z kwiatu innej odmiany, ponieważ własnym pyłkiem zapyla się słabo.

Właściwości borówki amerykańskiej

Owoce borówki amerykańskiej są nie tylko doskonałe w smaku, ale też posiadają liczne właściwości odżywcze i zdrowotne. Potwierdzono ich działanie przeciwnowotworowe, usprawniające pracę jelit i wyrównujące poziom cukru we krwi. Zawierają dużą liczbę witamin, mikroelementów i antyoksydantów.

Chcesz wiedzieć więcej na temat borówki amerykańskiej, poznać więcej odmian? Odwiedź naszą stronę! Zachęcamy również do zakupu borówki w naszym sklepie!

Autor: Karolina Hodór

Zobacz także:

Nie możesz kopiować zawartości tej strony