Morwa (Morus ssp.), kiedyś bardzo popularna roślina ogrodowa, ostatnio ponownie wraca do łask. Ceniona jest ze względu na swoje walory dekoracyjne i smaczne owoce.
Morwa preferuje przepuszczalną, żyzną glebę o pH 6 – 6,5. Gdy gleba nie spełnia tych wymagań można ją wymieszać z gleba ogrodniczą lub kompostem.
Stanowisko do rozsady powinno być słoneczne, ponieważ morwa lubi ciepło.
Morwa czarna jest bardziej wrażliwa na działanie ujemnych temperatur niż biała, dlatego najlepiej, gdy stanowisko jest osłonięte od silnego wiatru.
Silne mrozy mogą spowodować przemarzanie naziemnych części morwy (szczególnie młodych roślin) i aby tego uniknąć warto okryć roślinę na zimę. Gdy już dojdzie do przemarznięcia warto się wstrzymać z wycięciem rośliny, gdyż może ponownie puścić od korzenia nowe przyrosty. Warto pamiętać, że morwa wypuszcza liście dość późno – pod koniec kwietnia lub na początku maja.
Nawożenie i cięcie:
Morwa jest rośliną o małych wymaganiach, dlatego wystarczy jej nawożenie w okresie wiosennym standardowymi mieszankami nawozów mineralnych lub organicznych. Późnym latem można dodatkowo zasilić roślinę nawozami potasowo – fosforowymi.
Cięcie korekcyjne powinno się przeprowadzać pod koniec lata lub zimy. Morwa przycinana wiosną może tracić duże ilości soków w miejscu cięć i zwiększać swoją podatność na wniknięcie mikroorganizmów.
Morwa jest rośliną jednopienną i dlatego nie potrzebuje innego zapylacza aby owocować. Na owoce morwy trzeba niestety poczekać od 4 do 6 lat. Owoce morwy można jeść na surowo, ale są też cennym surowcem do suszenia i przetworów. Z owoców morwy robi się kompoty, soki i konfitury, z kolei z liści herbatę – wykazano, że napar z liści morwy obniża poziom cukru we krwi. Owoce morwy są bogatym źródłem witamin z grupy B, C, E, A, kwasu foliowego, a także minerałów np. fosforu, potasu i żelaza.
Morwa – uprawa w ogrodzie
Morwa (Morus ssp.), kiedyś bardzo popularna roślina ogrodowa, ostatnio ponownie wraca do łask. Ceniona jest ze względu na swoje walory dekoracyjne i smaczne owoce.
W sklepie internetowym Szkółki Wrzos można kupić sadzonki morwy białej, czarnej i szerokolistnej.
Warunki uprawy i pielęgnacja:
Nawożenie i cięcie:
Morwa jest rośliną jednopienną i dlatego nie potrzebuje innego zapylacza aby owocować. Na owoce morwy trzeba niestety poczekać od 4 do 6 lat. Owoce morwy można jeść na surowo, ale są też cennym surowcem do suszenia i przetworów. Z owoców morwy robi się kompoty, soki i konfitury, z kolei z liści herbatę – wykazano, że napar z liści morwy obniża poziom cukru we krwi. Owoce morwy są bogatym źródłem witamin z grupy B, C, E, A, kwasu foliowego, a także minerałów np. fosforu, potasu i żelaza.
Zachęcamy do zakupu morwy w naszym Sklepie!
Archiwa
Kategorie
Meta