Morwa (Morus ssp.), kiedyś bardzo popularna roślina ogrodowa, ostatnio ponownie wraca do łask. Ceniona jest ze względu na swoje walory dekoracyjne i smaczne owoce.
W sklepie internetowym Szkółki Wrzos można kupić sadzonki morwy białej, czarnej i szerokolistnej.

Warunki uprawy i pielęgnacja:
- Morwa preferuje przepuszczalną, żyzną glebę o pH 6 – 6,5. Gdy gleba nie spełnia tych wymagań można ją wymieszać z gleba ogrodniczą lub kompostem.
- Stanowisko do rozsady powinno być słoneczne, ponieważ morwa lubi ciepło.
- Morwa czarna jest bardziej wrażliwa na działanie ujemnych temperatur niż biała, dlatego najlepiej, gdy stanowisko jest osłonięte od silnego wiatru.
- Silne mrozy mogą spowodować przemarzanie naziemnych części morwy (szczególnie młodych roślin) i aby tego uniknąć warto okryć roślinę na zimę. Gdy już dojdzie do przemarznięcia warto się wstrzymać z wycięciem rośliny, gdyż może ponownie puścić od korzenia nowe przyrosty. Warto pamiętać, że morwa wypuszcza liście dość późno – pod koniec kwietnia lub na początku maja.

Nawożenie i cięcie:
- Morwa jest rośliną o małych wymaganiach, dlatego wystarczy jej nawożenie w okresie wiosennym standardowymi mieszankami nawozów mineralnych lub organicznych. Późnym latem można dodatkowo zasilić roślinę nawozami potasowo – fosforowymi.
- Cięcie korekcyjne powinno się przeprowadzać pod koniec lata lub zimy. Morwa przycinana wiosną może tracić duże ilości soków w miejscu cięć i zwiększać swoją podatność na wniknięcie mikroorganizmów.

Morwa jest rośliną jednopienną i dlatego nie potrzebuje innego zapylacza aby owocować. Na owoce morwy trzeba niestety poczekać od 4 do 6 lat. Owoce morwy można jeść na surowo, ale są też cennym surowcem do suszenia i przetworów. Z owoców morwy robi się kompoty, soki i konfitury, z kolei z liści herbatę – wykazano, że napar z liści morwy obniża poziom cukru we krwi. Owoce morwy są bogatym źródłem witamin z grupy B, C, E, A, kwasu foliowego, a także minerałów np. fosforu, potasu i żelaza.
Zachęcamy do zakupu morwy w naszym Sklepie!