Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica) zwana również suchodrzewem kamczackim rośnie w stanie naturalnym na Syberii. W ostatnich latach, jagoda kamczacka zaczęła zyskiwać na zainteresowaniu plantatorów i działkowców ze względu na swoje smaczne owoce i łatwą uprawę.
Uprawa jagody kamczackiej nie jest trudna ze względu na jej niewielkie wymagania glebowe. Preferuje podłoża piaszczysto- gliniaste o lekko kwaśnym odczynie (pH 6 – 6,5), umiarkowanej wilgotności, choć toleruje również gleby piaszczyste i suche. Stanowisko powinno być w pełni nasłonecznione lub półcieniste. Ze względu na swoje pochodzenie, jagoda kamczacka jest w pełni odporna na mróz. Jest również krzewem długowiecznym i dożywa nawet do 40 lat.

Krzewy jagody kamczackiej dorastają do około 1,5 m wysokości i podobnej szerokości. Pierwsze kwiaty pojawiają się wczesną wiosną – w pierwszej połowie kwietnia. Pomimo, że wcześnie zakwita jej kwiaty są w pełni odporne na wiosenne przymrozki. Najlepsze zbiory otrzymać można po posadzeniu koło siebie kilku krzewów jagody, najlepiej różnych odmian. Ewentualne przycinanie wykonuje się przed kwitnieniem lub po zbiorze owoców.
Jagoda kamczacka owocuje na przełomie maja i czerwca. Owoce są granatowe, pokryte nalotem, mają cylindryczny kształt. Trzeba je zrywać regularnie bo dojrzałe obadają na ziemię. Owoce jagody kamczackiej są bogactwem witamin i minerałów, a także antocyjanów. Poza właściwościami prozdrowotnymi cenione są za słodko-winny smak i wiele zastosowań – można je jeść na surowo i robić z niej soki, dżemy i suszyć.

W sklepie internetowym Szkółki Wrzos można znaleźć wiele odmian jagody kamczackiej, np.: Zojka, Wojtek, Duet, Honeybee, Balalika czy Aurora.
Zachęcamy do zakupu jagody kamczackiej w naszym Sklepie!