Krzewy owocowe - Jeżyna COLUMBIA STAR
Columbia Star to silnie rosnący krzew. Rodzi duże, soczyste, słodkie, ciemnogranatowe (prawie czarne)owoce, pokryte lśniącą skórką. Osiągają masę 7,6g. Są idealne do jedzenia na surowo, można z nich wytwarzać galaretki oraz dżemy. Dojrzewa wcześnie bo już na przełomie czerwca i lipca. Owoce jeżyny bezkolcowej zawierają bardzo dużo witaminy C i E, a także soli mineralnych. Przetwory z owoców posiadają właściwości oczyszczające, wspomagają układ pokarmowy, regulują metabolizm i pomagają w walce z przeziębieniem. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Jeżyna Columbia Star - uprawa
Jeżyna powinna rosnąć w słonecznym miejscu, najlepiej na lekko kwaśnej, żyznej glebie, umiarkowanie wilgotnej. Rozstaw roślin w rzędzie powinien wynosić od 0,5m. Pędy po osiągnięciu przez nie długości ok. 1,5m powinny być przycięte, aby wydały liczne pędy owoconośne. Wiosną skracamy je na długość 30-40 cm. Po zbiorach wycinamy wszystkie pędy dwuletnie, pozostawiając jednoroczne do następnej wiosny. Columbia Star należy jest odmianą płożącą dlatego powinno się ją prowadzić przy podporach.
Niestety jest tylko częściowo mrozoodporna bo tylko do -14°C
Wymagania glebowe:
dla dobrego plonowania potrzebuje podłoża lekko kwaśnego żyznego i umiarkowanie stale wilgotnego
Wymagane nasłonecznienie:
jeżyna wymaga dużo słońca, nie lubi wiatru
Gdzie sadzić krzew jeżyny Columbia Star?
Jeżynę prowadzoną w formie krzewu możemy sadzić w każdym wolnym miejscu ogrodu. Ale jeśli pozwolimy jej rosnąć bez naszej pomocy to lepiej posadzić ją gdzieś w kącie przy ogrodzeniu. Niska mrozoodporność nastręcza problemów w uprawie dlatego w Polsce uprawiać ją można tylko w nasadzeniach amatorskich.