Dereń jadalny (Cornus mas) to krzew lub niewielkie drzewo o kopulastym pokroju dorasta do 7m wysokości. Ma
lśniące, zielone liście. Kwitnie wczesną wiosną jeszcze przed rozwojem liści. Kwiaty dość niepozorne, żółte zebrane w płaskie kwiatostany.
Wytwarza czerwone jadalne owoce, które dojrzewają od końca lipca do października. Smak owoców na początku cierpki, w miarę dojrzewania łagodnieje.
Najsmaczniejsze są te miękkie które same opadają z krzewu. Te twardsze można kisić i używać jak oliwki.
Dereń jadalny - uprawa
Dereń nie ma szczególnych wymagań uprawowych. Nie lubi stagnującej wody i cienia. Nie wymaga cięcia, jest odporny na choroby, szkodniki i niskie temperatury. Po cięciu dość długo płacze dlatego lepiej ten zabieg wykonywać w zimie. Nawozimy umiarkowanie: wystarczy trochę kompostu na wiosnę i ewentualnie wapnowanie dla podniesienia pH gleby.
Wymagania glebowe:
- ziemia najlepiej o odczynie obojętnym i zasadowym
Wymagane nasłonecznienie:
- stanowiska słoneczne lub lekko zacienione
Gdzie sadzić krzew dereń jadalny?
Dereń nadaje się do ogrodów naturalistycznych. W ogrodach przydomowych uprawia się go ze względu na jadalne owoce i dekoracyjne liście.