Drzewa owocowe - Jabłoń Antonówka
Antonówka jest odmianą przetwórczą. Jabłka są średniej wielkości o kształcie kulistym lekko wydłużonym, asymetryczne. Skórkę mają gładką i błyszczącą. Początkowo ma kolor raczej zielony dopiero dojrzałe w pełni nabierają słomkowej barwy z delikatnym rumieńcem. W smaku są soczyste, lekko kwaśne. Wyróżniają się silnym cukierkowym zapachem. Antonówka jest bardzo odporna na mróz i choroby, ma też małe wymagania co do gleby, jej jabłka są świetne do ciast, na soki i przetwory, owoce stają się bardziej kruche i smaczne po odleżeniu w chłodzie.
Jabłoń Antonówka - uprawa
Antonówka jest mało odporna na brunatną zgniliznę i to właściwie jest jedyna słabość tej odmiany jabłoni. Na parcha jest średnio odporna, na pozostałe choroby jest odporna. Aby nasza jabłoń lepiej i bardziej obficie owocowała potrzebuje towarzystwa innych drzewek jabłoni np. James Grieve, Oliwka Żółta, Wealthy, Cortland, Gloster, Delikates, Lobo. Cięcie zimowe to usuwanie nadmiaru starych gałęzi i zapobieganie nadmiernemu zagęszczaniu się gałęzi wewnątrz korony drzewa, młode pędy przycinamy przy czwartym pąku. Natomiast w niższych partiach, pędy przycinamy do długości 50cm. W lecie usuwamy i skracamy wilki.
Wymagania glebowe
Antonówka Zwykła jest mało wymagająca pod względem stanowiska, jednak zdecydowanie lepiej rodzi na wilgotnych i żyznych glebach przy pH 6,2-6,7, doskonale radzi sobie na ziemi piaszczystej, suchej, jednak, gdy jest ona słaba, nieurodzajna, jabłka są mniejsze
Wymagane nasłonecznienie
jabłoń Antonówka lubi stanowiska słoneczne, toleruje także lekkie zacienienie
Gdzie sadzić jabłoń Antonówka?
Urośnie w każdym miejscu, ale w sprzyjających warunkach wyda większe i bardziej liczne owoce.
Ze względu na duże rozmiary sadzonek przed zapakowaniem przycinamy je do wysokości 150 cm.
Jest to zalecany zabieg ogrodniczy który spowoduje że drzewka łatwiej się przyjmą w nowym miejscu i spowoduje że będą się rozrastać wszerz, a nie do góry.
Goły system korzeniowy na czas transportu zabezpieczony wilgotnym torfem.