Krzewy owocowe - Winorośl Swenson Red
Swenson Red jest odmianą uprawianą przed wszystkim jako deserowa, ale można z niej produkować dobre wino i inne przetwory. Ma sporych rozmiarów 28mm jagody o różowoczerwonej skórce, bardzo smaczne zebrane w średniej wielkości 250g stożkowate średnio zwarte grona. Jest odporny na choroby grzybowe. Miąższ miękki, lekko galaretowaty o truskawkowo malinowym smaku. Dojrzewa końcem sierpnia. Owocuje obficie, regularnie. Wadą tej odmiany są grona nierównomiernie wypełnione jagodami (z dużą liczbą drobnych, zielonych owoców). Ma bardzo dużą odporność na mróz do -30°C, oraz bardzo dużą odporność na choroby.
Winorośl Swenson Red - uprawa
Krzew zaleca się prowadzić w formach wysokopiennych jako przestrzenne formy, przycinamy na 8-12 pąków, nie wymaga specjalnego podłoża, może rosnąć na słabszych ziemiach. Zalecane jest uszczykiwanie wierzchołków na początku kwitnienia, a dla uzyskania dobrego wybarwienia owoców można krzew prześwietlać również w lecie.
Wymagania glebowe
lubi podłoże ciepłe, żyzne, umiarkowanie wilgotne przepuszczalne o odczynie obojętnym, dostosuje się do każdych warunków, jednak na ziemi żyznej daje większe plony
Wymagane nasłonecznienie
najlepsze miejsce to stanowisko dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru
Gdzie sadzić winorośl Swenson Red?
Swenson Red polecany jest do uprawy amatorskiej w ogrodach przydomowych, możemy śmiało posadzić przy pergoli lub południowej ścianie budynku jako pnącze ozdobne. Obfitość plonu zależy od sposobu prowadzeniu krzewu i pielęgnacji. Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacji.